Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj 1999

  Danska specialgrisar säljer sämre

  Det danska slakteriet Danish Crown har sagt upp ett tiotal specialgrisavtal vilket minskar utbudet på den danska marknaden med ett par hundra grisar i veckan.
  Skälet är att efterfrågan sedan i höstas avtagit. Denna var som störst sedan livsmedelsdepartementet införde ett nytt märkningssystem men efter nyhetens behag har försäljningen stagnerat.
  Danish Crown ser två orsaker till detta. Dels känns priset på specialgrisar jämförelsevis högt när priset på vanligt griskött fallit jämfört med ifjol när grispriserna låg 2­3 kronor högre.
  Men dels konstarerar Danish Crown också att välfärdsgrisar inte säljer sig själva, de kräver marknadsföring. Om detta är branschen och livsmedelsministern överens och i höst inleds därför en kampanj för att rikta uppmärksamhet på specialgrisarnas extra kvaliteter.
  De grisproducenter som fått sina kontrakt uppsagda kan istället teckna kontrakt på Englandsgrisar, förutsatt att de uppfyller villkoren.
  De grisar danska konsumenter nu alltså börjat tappa intresset för och som nu ska marknadsföras med statens bistånd är i princip sådana som fötts upp enligt samma metoder som svenska standardgrisar.
  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen