Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 november

  Danska slakterier får inte exportera till Kina

  Det har kommit grus i den danska exportmaskinen. Två slakterier har för närvarande belagts med exportstopp av Kina.

  Danish Crown tvingas sänka grisnoteringen nästa vecka.

   Exporten till Kina från slakteriet i Horsens ligger nere för tillfället.
  Exporten till Kina från slakteriet i Horsens ligger nere för tillfället. FOTO: Per Gudmann

  Två fall av coronasmitta på Danish Crowns största slakteri i Horsens bekymrar de kinesiska myndigheterna. Fallen ska ha inträffat för drygt en månad sedan, men kineserna ifrågasätter den danska hanteringen och har stängt exportdörren

  Danska myndigheter bekräftar exportstoppet för Agriwatch.dk, men slakterikoncernen betraktar det själva som ett frivilligt och tillfälligt avbrott.

  Två slakterier stoppas

  ”Det är tillfällen, som ligger en tid tillbaka, och det har varit en längre dialog om exporten i detta sammanhang. Därför valde vi efter dialog med myndigheterna att avbryta exporten tills vi har förtydligat det som ifrågasatts”, säger Danish Crowns presschef Jens Hansen till Agriwatch.dk.

  Det är inte bara anläggningen i Horsens, där det slaktas 100 000 grisar i veckan, som berörs. Även Sæby, med en veckoslakt på 48 000 grisar, är drabbat av exportstoppet, enligt Agriwatch.dk.

  Jens Hansen bekräftar i samtal med ATL att dialogen med Kina nu sköts av danska myndigheter, men hänvisar i övrigt till information på företagets hemsida.

  Utbudet ökar

  I veckans marknadsbeskrivning från Danish Crown nämns att två slakterier ”för ögonblicket är avskurna från export till Kina”.

  Det är en orsak till att noteringen sänks med 50 öre till 9,80 danska kronor, DKK, kilot.

  Andra omvärldsfaktorer som påverkar grisaffären för Danish Crown är de ökade restriktionerna runt om i Europa för att stoppa coronaviruset; det pressar efterfrågan och betalningsviljan.

  Samtidigt ökar utbudet av griskött på den europeiska marknaden när tyskt griskött avsätts inom EU i stället för att exporteras till Asien till följd av afrikansk svinpest.

  Relaterade artiklar

  Till toppen