Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 september 2018

  Antibiotikafritt i Nettos danska butiker

  Handelskedjan Nettos danska butiker satsar på kött från danska grisar uppfödda helt antibiotikafritt.

  Det är premiär på hemmamarknaden för leverantören Danish Crown.

   Antibiotikabehandling av grisar är en het fråga i Danmark.
  Antibiotikabehandling av grisar är en het fråga i Danmark. FOTO: Mostphotos

  Sedan några år har Danish Crown haft ett sortiment med griskött där djuret aldrig har medicinerats med antibiotika. Uppfödningsmodellen föddes på Bornholm och har spritt sig. I dag är det ett 40-tal besättningar som har denna typ av produktion och förra året slaktades omkring 200 000 OUA-grisar (OUA=Opdrættet uden brug av antibiotika) hos Danish Crown.

  Men köttet har inte sålts i Danmark utan gått på export. Speciellt USA, men på senare tid även Tyskland, har visat intresse för nischen antibiotikafritt danskt griskött.

  Därför betecknar Danish Crown det som ett trendbrott när den stora dagligvarukedjan Netto, med sina nästan 500 butiker i Danmark, bestämt sig för att antibiotikafritt griskött ska vara den enda typen av konventionellt griskött som ska finnas i deras köttdiskar. Ekologisk dansk gris, som inte nödvändigtvis måste vara antibiotikafri, kommer även fortsättningsvis att säljas hos Netto.

  Uppfödningsmodellen OUA innebär konventionell uppfödning utan någon förebyggande antibiotikabehandling och med större fokus på att bryta smittkedjorna i grisstallarna. Grisar som blir sjuka behandlas med antibiotika när så krävs, men det enskilda djuret har därmed missat sin chans att kvala in som OUA-gris. Den märkningen får endast individer som klarat sig livet genom utan antibiotika.

  Produktionsmodellen innebär att bonden får en merbetalning för den antibiotikafria grisen och att slakteriet tar ut ett merpris på marknaden. Men Netto har bestämt sig för att bibehålla butikspriset på samma nivå som tidigare för griskött som var ”icke-OUA”.

  – Vi ser det som en investering i folkhälsan att vara med och driva på utvecklingen mot reducerad antibiotikaanvändning, säger Per Bank, vd för Nettos ägare Salling Group, i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Stor ökning av antibiotikaanvändande i danskt lantbrukLÄS OCKSÅ: EU:s tvära vändning om antibiotikan – ska även gälla vid import

  Relaterade artiklar

  Till toppen