Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 januari

  Danska mjölkbönder hotar stämma Arla

  De danska mjölkbönderna är på krigsstigen. De anser att alla medlemmar inte kan få lika mycket betalt, och hotar att stämma Arla.

   Kjartan Poulsen, ordförande i producentföreningen LDM anklagar Arla för att bryta mot principen att alla ska behandlas lika.
  Kjartan Poulsen, ordförande i producentföreningen LDM anklagar Arla för att bryta mot principen att alla ska behandlas lika. FOTO: Torbjörn Esping

  Enligt ordföranden för producentföreningen LDM, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen har han kommit överens med Arlas ordförande Jan Toft Nørgaard om att Arla skulle lägga fram en komplett översikt över de tillägg som mejeriet betalar sina andelsägare.

  Men så har inte skett, och nu överväger LDM att stämma Arla i domstol.

  – Fram till nu har det varit en diskussion, men om vi inte får det de har lovat att vi ska få, så slutar detta på ett eller annat sätt framför en domare, säger Kjartan Poulsen, själv ekologisk mjölkbonde med 900 kor.

  Bakgrunden är att LDM anklagar Arla för att bryta mot principen att alla medlemmar i kooperationen ska behandlas lika. I Danmark ska mängden invägd GMO-foderfri mjölk ökas, och Arla har valt ut leverantörer nära mejeriet, som kan få tillägg för GMO-fri mjölk.

  Kjartan Poulsen är kritisk mot att inte alla mjölkbönder som kan få det tillägget.

  – Arla bestämmer om man får vara med. Man flyttas från att vara andelsägare till att vara kontraktsleverantör, säger Kjartan Poulsen.

  Kjartan Poulsen konstaterar att alla olika tillägg kan innebära stora belopp. Och därför är det viktigt att ta strid för principen att alla ska kunna kvalificera sig och få tilläggen.

  – Om du inte får dem kan det handla uppemot 30 öre (per kilo, reds anm). Genomsnittsleverantören i Danmark levererar två miljoner liter mjölk, då är det 600 000 kronor du står och spelar med – det är mer än dubbelt av genomsnittsintjäningen.

  Ägare i sju länder

  Arla har omkring 10 000 ägare i sju länder: Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Till det kommer kontraktsleverantörer i bland annat Finland, som står för drygt 10 procent av invägningen.

  Även om det finns ett Arlapris så är det inte lika utformat i ide olika länderna. I Danmark tycker Kjartan Poulsen att det är märkligt att svenska producenter får tillägg för business as usual. GMO-foder används inte i Sverige. Och korna går ofta på bete så mycket det går.

  – Sommarmjölken är ett väldigt tydligt exempel, man får 7,2 öre för ingenting, säger Kjartan Poulsson.

  Enligt LDM företräder föreningen 60 procent av de danska mjölkbönderna. Och därför räknar man med att vinna striden mot Arla. Även om man egentligen inte har så mycket att sätta emot. I Danmark går det inte att byta till någon annan köpare av mjölken, som i Sverige eller Tyskland.

  – På ett eller annat sätt tror jag att vi kan tvinga Arla att komma tillbaka på rätt spår. En av de saker de kan göra är att låta alla som vill uppfylla icke-GMO få det tillägget. Sedan kan det vara att man inte har användning för all den mjölken, men då är det en gemensam kostnad som företaget får ta.

  Arla har länge inte velat kommentera tvisten med LDM. Men nu hänvisar de till information på Arlas ägarsida Arla Farmers.

  ”Vårt nya interna kommunikationsforum till andelsägare kallat Arla Farmers blev tillgängligt för medlemmar i alla länder i slutet av förra året. I samband med utvecklingen av Arla Farmers har vi arbetat på en lösning på hur vi presenterar mjölkprisförhållandena så överskådligt och informativt som möjligt för medlemmarna. Det har varit en stor uppgift som vi förväntar oss ha klar inom de kommande veckorna”, skriver Arlas globala mediechef Åse Andersson i ett mejl till ATL.

   

  Sommarmjölk

  Tillägg för Sommarmjölk får den mjölkbonde som låter korna vara ute minst 25 procent extra utöver de betesregler som finns i dag. Det är två till fyra veckor beroende på var gården ligger i landet, alternativt 1,5 timmar per dag.

  Källa: Arla

  Relaterade artiklar

  Till toppen