Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 januari

  Forskare om minkavtal: ”Otroligt högt belopp”

  Tre storsjukhus eller en halv ny bro över Stora Bält - det hade de miljarder som nu ska betalas ut till danska minkuppfödare räckt till.

  Det historiska kompensationsbeslutet kommer att kosta danska skattebetalare motsvarande cirka 25 miljarder svenska kronor.

   Avlivningen av Danmarks minkar kostar skattebetalarna miljardbelopp. Arkivbild.
  Avlivningen av Danmarks minkar kostar skattebetalarna miljardbelopp. Arkivbild. FOTO: Mette Moerk/AP/Ritzau Scanpix/TT

  Det politiska avtalet, som förhandlats i månader, blev klart på måndagskvällen.

  – Det här är ett avtal som ger ersättning till en bransch som de facto har stängts ner. Och det är ett avtal som säkrar att familjer får en rättvis och rimlig ersättning för att komma vidare, säger tillförordnad finansminister Morten Bødskov (S), som är glad över att det gick att samla en politisk majoritet bakom beslutet.

  Henning Otte Hansen, seniorrådgivare och forskare vid Köpenhamns universitet, konstaterar att det är ett ”otroligt högt belopp”.

  – Man hade ju kunnat fått tre storsjukhus för de miljarder som nu i folkhälsans namn i stället används på minkersättning, säger Hansen, som är knuten till universitetets avdelning för livsmedels- och resursekonomi.

  ”Lång tidshorisont”

  Minkuppfödarna får ersättning för nästan tio års förlorade inkomster, konstaterar han.

  – Det är en mycket lång tidshorisont att kompensera för, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

  Men han anser också att en stor ersättning är rimlig, eftersom dansk minknäring varit konkurrenskraftig på världsmarknaden. Och i Kina och Ryssland som är de största marknaderna spås efterfrågan vara fortsatt stor.

  Hur mycket som kommer att tillfalla var och en av Danmarks cirka 1 000 uppfödare är ännu oklart, det kommer att beräknas från fall till fall. Även underleverantörer, som foderproducenter, kommer att kompenseras.

  Avel kan återupptas

  Arbetsgivarorganisationen Dansk industri välkomnar kompensationsbeslutet, medan Danmarks naturskyddsförening är kritisk mot att det öppnar för att minkaveln kan återupptas.

  Det var i november förra året som Danmarks regering bestämde att minkbeståndet i Danmark skulle avlivas, omkring 17 miljoner djur, för att förhindra spridandet av en mutation av coronaviruset. I nuläget råder totalförbud mot att hålla mink, men avtalet innebär att de som varit inriktade på avel kan hålla sina företag vilande och återuppta verksamheten när förbudet löper ut nästa år.

  Niels Christian Poulsen, som arbetat med minkavel, är dock tveksam till om det kommer att vara möjligt.

  – Som jag läser avtalet får vi inga garantier för att vi kan starta igen den 1 januari 2022. Om vi inte får en sådan garanti så är det svårt att bege sig ut i Europa och köpa avelsdjur, säger han.

  De Konservative kritiskt

  Kritik mot avtalet kommer också från Enhedslisten och De Konservative, två partier i folketinget som vanligtvis står långt ifrån varandra, rapporterar DR.

  Rasmus Jarlov från De Konservative, som i en tidigare regering varit näringsminister, anser att avtalet blev onödigt dyrt. Det hade varit bättre att göra det attraktivt för minkuppfödarna att återuppta verksamheten efter pandemin än att sikta mot en permanent nedläggning, tycker han.

  Victoria Velaquez från Enhedslisten talar om en ”överkompensation”.

  – Om vi ska kunna se skattebetalarna i ögonen så kan vi inte vara med på det, säger hon till public serviceföretaget.

  Avtalet i korthet

  Danska minkuppfödare får ersättning för de minkar som avlivades 2020 i stället för att pälsas och gå på export.

  De får också ersättning för uteblivna inkomster 2022–2030.

  Värdet på outnyttjade stall och burar ersätts.

  Avtalet omfattar också kringverksamheter som fodercentraler, packerier och auktionshus med inriktning på mink. Detta gäller om mer än hälften av dessa företags omsättning är kopplad till minknäringen.

  Löftet om bonus till de minkuppfödare som var extra snabba med att avliva sina djur kommer att infrias i februari.

  Avtalet ger också en möjlighet att låta ett företag vara vilande, så att minkavel kan återupptas när förbudet mot att hålla mink löper ut nästa år.

  Bakom uppgörelsen står Danmarks socialdemokratiska regering samt Venstre, De Radikale, Socialistisk Folkeparti och Liberal Alliance.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen