Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 februari 2019

  Danska LRF vill fånga kornas rapar

  Ett av klimatproblemen med nöt- och mjölkproduktion är att kornas utandningsluft innehåller växthusgasen metan. Därför vill nu Seges, som tillhör Landbrug & Fødevarer, Danmarks motsvarighet till LRF, undersöka om det går att samla upp metan i höjd med kornas mular, skriver Landbrugsavisen.

  FOTO: Hans Prinsen/Mostphotos

  Precis som Sverige och andra länder ska Danmark kraftigt minska sina klimatutsläpp innan år 2030. En betydande del av utsläppen kommer från kor och andra idisslare, som utsöndrar den potenta växthusgasen metan i matsmältningen.

  Därför pågår en bred forskning kring hur metanutsläppen kan minska med hjälp av ändrad fodergiva. En smalare del av forskningen behandlar också frågan om den metan som ändå släpps ut kan fångas upp. Metanet skulle då till exempel kunna brytas ner eller till och med användas till energiproduktion.

  Viktigt att komma nära

  Nu ger sig kunskapscentret Seges in i leken. Organisationen tillhör Danmarks motsvarighet till LRF, Landbrug & Fødevarer och de presenterar en delvis ny lösning på problemet.

  – Vi har satt upp ventilationsrör i ett kostall, som suger ut en delmängd av luften. Utsuget är placerat tätt på den utandningsluft, som kommer från kon när hon ligger och idisslar, säger Michael Holm som är chefsforskare på Seges och som sedan tidigare är expert på ammoniak- och luktreduktion i djurstallar, till Landbrugsavisen.

  Han säger att dagens öppna kostallar gör att luften innehåller en relativt liten koncentration metan.

  – Därför är det nödvändigt att komma så tätt inpå kons utandningsluft som möjligt för att uppnå största möjliga koncentration, säger Michael Holm.

  Flera försök

  För ungefär tio år sedan väckte ett projekt vid Argentinas lantbruksuniversitet, INTA, stor uppmärksamhet. Det gick ut på att fästa en lätt, ryggsäcksliknande behållare på kon och samla upp metanet direkt via en slang i vommen. I Sverige tävlade vid samma tid två gymnasieelever i en tävling för unga forskare med en lösning som liknade den som nu presenteras i Danmark. Den konstruktionen byggde dock på att samla upp metan i taket på en tätare ladugårdsbyggnad. I en intervju med ATL i höstas uppgav finska mejerijätten Valios medlemschef Juha Nousiainen att de också tittar på möjligheten att samla in metan, som ett led i Valios klimatarbete.

  Seges försök i Danmark, som pågår i ett kostall vid Hammel nära Aarhus befinner sig nu enligt Landbrugsavisen i en inkörningsfas. Målet är nu att uppnå en metanhalt i den insamlade luften på omkring 0,15 promille (vilket anses som högt) och att sedan leda gasen genom ett biofilter för att på det sättet kunna reducera utsläppen till omgivningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen