Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juni 2019

  Kalven Palle föddes utan päls

  I tisdags fick mjölkbonden Niels Pedersen på Lindegaarden i danska Rinsted ett ovanligt tillskott: En tjurkalv som saknade päls, skriver Landbrugsavisen.

  FOTO: Maja Schuler Pedersen

  Niels Pedersen har drivit gården sedan 2001 och han har aldrig tidigare fått en kalv utan hår, berättar han för danska Landbrugsavisen.

  – Den är född två dagar för tidigt så det har inte med det att göra. Det är inget speciellt med mamman och vi har andra kalvar från samma tjur och dem har det inte varit något konstigt med, säger han.

  Döttrarna på gården har gett kalven namnet Palle och hittills mår han bra. Nu följer de med spänning hur det utvecklas.

  Svårt att hålla sig varm

  Enligt Jørgen Steen Agerholm från Köpenhamns universitet kan det antingen bero på skador på fostret eller på genetik. Handlar det om en genetisk defekt finns det risk att Palle också drabbas av andra symtom.

  Agerholm har stött på nakna kalvar vid ett flertal tillfällen, säger han till Landbrugsavisen. Det finns flera risker framöver, berättar han. Bland annat finns det risk för liggsår och att skadas av solen.

  – Utan päls kommer det att gå åt mer energi för att hålla sig varm så den kommer att behöva extra foder.

  – Jag har sett vuxna djur med de här skadorna så det är mycket möjligt att den kan överleva, fortsätter han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen