Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 april 2019

  Danska bönder väljer solceller före spannmål

  1000-tals hektar jordbruksmark i Danmark på väg att göras om till solcellsparker.

   Sjunkande priser har gjort att många danska bönder satsar på solcellsparker i stället för jordbruk.
  Sjunkande priser har gjort att många danska bönder satsar på solcellsparker i stället för jordbruk. FOTO: Shutterstock/TT

  Better Energy är en av Danmarks största aktörer när det gäller solcellsparker. I dagsläget har bolaget anläggningar på knappt 200 hektar. Men den siffran räknar ledningen med ska växa rejält de närmaste åren.

  – Vi har nu cirka 1 800 hektar som vi ska utveckla tillsammans med kommuner och markägare, säger vd Rasmus Kjær till Danmarks Radio.

  Dessutom för bolaget dialoger med kommuner och privata markägare om att placera solcellsparker på ytterligare 2000 hektar.

  – Vi jobbar i stor utsträckning i hela Danmark. Det finns inga delar av landet vi inte arbetar med, säger VD Rasmus Kjær till DR.

  Utvecklingen oroar dock Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanering på Aalborgs universitet:

  – Det kan vara ett problem framöver. Om man verkligen vill ha solceller och väljer att placera dem på platser där vi kunde ha drivit jordbruket, så gör vi faktiskt en felprioritering, säger han till DR.

  Rasmus Kjær menar dock att det kan finnas företagsekonomiska orsaker till varför bönder nu väljer att ha solceller framför olika typer grödor på sina åkrar:

  – Priset på solceller har fallit enormt de senaste åren. När priset och stödet är rätt kan det vara fördelaktigt för dem att driva solceller i stället för traditionellt jordbruk i fälten.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen