Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars

  Danska betodlare får dispens - igen

  Danska betodlare får för andra året i rad dispens från EU-förbudet att beta utsäde med Gaucho. I Sverige ansåg branschen att det var utsiktslöst att försöka få dispens 2020.

   Svenska myndigheter visade tydligt i fjol att det inte fanns någon möjlighet till dispens, säger Desirée Börjesdotter.
  Svenska myndigheter visade tydligt i fjol att det inte fanns någon möjlighet till dispens, säger Desirée Börjesdotter. FOTO: Malin Eborn

  På onsdagen kom beskedet att danska betodlare tillåts beta utsäde med insekticiden Gaucho. Gaucho innehåller neonikotinoiden imidakloprid som från och med december 2018 förbjöds i alla grödor som odlas utomhus i EU. Bakgrunden till förbudet är att ämnena är skadliga för bin. Men förra säsongen fick danska lantbrukare dispens för att beta utsädet med Gaucho.

  I augusti 2019 lämnade den danska betodlarföreningen tillsammans med Nordic Sugar och Nordic Beet Research in en ny ansökan om dispens för 2020. Miljöstyrelsen i Danmark har nu beviljat denna. Motiveringen är bland annat att sådd med betat frö inte utgör en risk för miljön, bin eller andra arter som inte är målarter så länge villkoren och riskreducerande åtgärder följs.

   Desirée Börjesdotter, chef på Nordic Beet Research, NBR, fick beskedet om den beviljade dispensen i Danmark på Nordic Sugar, NBR och Betodlarnas gemensamma Vintermöte i Lund som samlade runt 250 personer.
  Desirée Börjesdotter, chef på Nordic Beet Research, NBR, fick beskedet om den beviljade dispensen i Danmark på Nordic Sugar, NBR och Betodlarnas gemensamma Vintermöte i Lund som samlade runt 250 personer. FOTO: Malin Eborn

  Inte lönt

  I Sverige gjorde branschen en samlad bedömning att det inte var meningsfullt att lämna in en ansökan om dispens för svenska betodlare 2020.

  – Svenska myndigheter visade tydligt i fjol att det inte fanns någon möjlighet till dispens, säger Desirée Börjesdotter, chef på Nordic Beet Research, NBR.

  Förra säsongen beviljade Kemikalieinspektionen först dispens för Gauchobetat frö. Dispensen överklagades av bland annat Naturskyddsföreningen och Biodlarna och domstolen inhiberade dispensen. Efter en process som sträckte sig in i vårbruket upphävde mark- och miljödomstolen slutligen Kemikalieinspektionens dispens.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen