Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 december 2018

  Dansk läkare varnar för vegansk mat till barn

  Enligt chefsbarnläkaren på Rigshospitalet i Köpenhamn kan det vara farligt för barn att äta vegankost. Men enligt Livsmedelsverket är det lugnt så länge man tänker extra på vad barnen får i sig.

  FOTO: Mostphotos

  Vegantrenden i Danmark växer och enligt Rigshospitalet i Köpenhamn får de årligen ta hand om barn som farit illa av en undermålig vegandiet.

  – Det kan handla om att man utvecklar olika hjärnsymptom. Med slapphet i muskulaturen, dålig kontakt och kanske epilepsi och på sikt utvecklingsstörning, säger Allan M Lund chefsbarnläkare till TV4.

  Enligt honom är det viktigt att söka specialisthjälp om man ändå väljer att ge sina barn vegankost.

  Fungerar alltid

  Sara Ask är legitimerad dietist och har själv gett ut flera kokböcker, bland annat om vegetarisk mat och mat till barn:

  – Om man väljer att utesluta stora livsmedelsgrupper ur sitt barns kost kommer det att ställas krav på att man som förälder vet vad i den, i det här fallet veganska, maten näringen finns. Men både Livsmedelsverket och andra experter runt om i världen har kommit fram till att helt vegetarisk mat fungerar i livets alla skeden, säger hon.

  Sara Ask säger att hon varit med om fall där barn farit illa av dålig kost. Men då har det inte handlat om specifikt vegansk kost:

  – Det har handlat om barn som fått i sig för ensidig kost över lag. Så det förekommer absolut. Framförallt är järnbrist något som kan förekomma hos barn över lag.

  ”En överdrift”

  Hon tycker att Allan M Lund överdriver när han säger att det är farligt med vegankost för barn. Samtidigt tycker hon att det är viktigt att veta att det ställs ökade krav på att man ska kunna lite näringslära.

  – Bara för att Livsmedelsverket säger att det är okej, men det är under förutsättning att barnen får i sig näringsrik mat och vid behov tillskott. Så någonstans mellan det stencoola och det alarmistiska skulle jag vilja placera mig, säger Sara Ask.

  Veganmat för barn

  Livsmedelsverkets råd vad barnet bör äta dagligen för att få i sig den näring det behöver:

  Baljväxter, som bönor, ärter, linser eller sojaprodukter.

  Fullkornsprodukter.

  Grönsaker och rotfrukter.

  Frukt och bär.

  Berikad gröt eller välling, åtminstone upp till två års ålder.

  Berikade vegetabiliska drycker, till exempel av havre eller soja (dock inte risdrycker till barn under sex år).

  Rapsolja.

  Källa: Livsmedelsverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen