Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 februari

  Dansk storgård till salu

  Gården har varit en av Danmarks största grisproducenter – nu ligger den ute till försäljning. Men prislappen hålls hemlig.

  FOTO: Nybolig landbruk, Nybolig Gørtz & Jespersen

  Danska Eskelund, som ligger i Gelsted, i väst på ön Fyn, är ute till försäljning. Verksamheten har varit en av Danmarks största grisproducenter med 
1 000 hektar åkermark, varav 750 hektar egen och 250 hektar arrenderad mark, och 100 000 slaktgrisar, på vikter från 10 till 110 kilo.

  Stallet rymmer 35 000 platser och på gården finns även en foderanläggning som producerar för egen del samt säljer vidare. Det finns också en separat transportavdelning. I nuläget finns 30 anställda i företaget.

  FOTO: Nybolig landbruk, Nybolig Gørtz & Jespersen

  Går inte ut med prislappen

  Gården lades ut till försäljning på torsdagen den 20 februari, skriver den danska tidningen Landbrugsavisen.

  ”Familjen Lerche-Simonsen, som äger företaget, tycker att det är ett naturligt steg för verksamheten att se över möjligheterna till en försäljning”, säger vd:n Morten Jørgensen i ett pressmeddelande som tidningen tagit del av.

  FOTO: Nybolig landbruk, Nybolig Gørtz & Jespersen

  Familjen Lerche-Simonsen vill att gården ska säljas i sin helhet då de olika avdelningarna är bärande för varandra. Priset är inte offentligt och går inte att finna hos mäklarfirman Nybolig Gørtz & Jespersen, som hjälper till med försäljningen. Men enligt källor till Landbrugsavisen värderas gården mellan 100 och 150 miljoner danska kronor, vilket motsvarar mellan cirka 140 och 213 miljoner svenska kronor.

  Vidare beräknar källorna att det kan finnas kring 20 intressenter bland danska köpare, för en gård av den här storleken. Bedömningen av värdet får tas med en nypa salt, då källorna inte har haft möjlighet att granska fastigheten.

  Fler bilder på fastigheten finns hos mäklaren Nybolig landbruk.

  Relaterade artiklar

  Till toppen