Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 februari 2018

  Dansk storgård bjuds ut

  Nu kan hugade spekulanter slå till på en av Danmarks största gårdar för grisproduktion. Prislapp: 245 miljoner svenska kronor.

   Huvudbyggnaden, "Lille Amalienborg" på 700 kvadratmeter byggdes som privatbostad till familjen Mortensen 2004 utanför Grinstedt på Jylland.
  Bild 1/3 Huvudbyggnaden, "Lille Amalienborg" på 700 kvadratmeter byggdes som privatbostad till familjen Mortensen 2004 utanför Grinstedt på Jylland. FOTO: Mäklarfirman EDC
   Det stora lantbruket består av flera gårdar med en integrerad produktion av 25 000-30 000 slaktsvin om året och 2 100 årssuggor.
  Bild 2/3 Det stora lantbruket består av flera gårdar med en integrerad produktion av 25 000-30 000 slaktsvin om året och 2 100 årssuggor. FOTO: Mäklarfirman EDC
   Intresset uppges vara stort för att få förvärva den stora gården.
  Bild 3/3 Intresset uppges vara stort för att få förvärva den stora gården. FOTO: Mäklarfirman EDC

  Redan för fyra år sedan avskrev banken 130 miljoner svenska kronor i skulder för den danske lantbrukaren Bernhard Mortensen med förhoppningen att rörelsen skulle kunna börja gå med överskott. Det var dock inte tillräckligt för att lösa de ekonomiska problemen. I januari förra året sparkades i stället Mortensen som vd för bolag och Den Jyske Sparkasse satte in både ny vd och ny styrelsen. Ett halvår senare övertog banken hela lantbruksrörelsen.

  Den nya ledningen har sett över och anpassat driften. Nu vill banken sälja hela rörelsen.

  – Vårt mål är ju inte att bedriva lantbruk. Det är att driva ett kreditinstitut så därför ska vi sälja egendomen, säger Torben Jörgensen, direktör i Den Jyske Sparekasse till Jydske Vestkysten.

  Hela lantbruket består av flera gårdar på totalt 925 hektar åker och skog samt byggnader för produktion ligger på 25 000-30 000 slaktsvin årligen och 2 100 årssuggor utanför Grindstedt på Jylland.

  Rörelsen bjuds nu ut till försäljning för 185 miljoner danska kronor, vilket motsvarar 245 miljoner svenska kronor.

  Bankens mål är att få sålt gården inom sex månader:

  – Utbudet av lantbruksrörelser är stort men vi är förtröstansfulla, säger Torben Jörgensen.

  Hittills uppges intresset för lantbruket ha varit stort.

  LÄS OCKSÅ: Storgård i Halmstad till saluPREMIUM: ATL på världens största pälsauktionPREMIUM: Bonden i EU: Allt färre danskar jobbar heltid i lantbruket

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen