Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 februari 2017

  Dansk modell för gris imponerar inte

  Grisar uppfödda utan antibiotika har blivit en succé i Danmark, både för export och den inhemska marknaden. Men Sveriges grisföretagare imponeras inte.

   Den danska modellen bygger på vanlig dansk produktion där grisar som bedöms klara sig utan behandling plockas ut och föds upp separat.
  Den danska modellen bygger på vanlig dansk produktion där grisar som bedöms klara sig utan behandling plockas ut och föds upp separat.

  Livsmedelskedjan Bilka uppger enligt sajten business.dk att de säljer mer griskött från grisar som föds upp utan antibiotika än från ekologiska grisar.

  – Vi började med det här för att kunderna efterfrågar mat som är renare. Konsumenterna vill till exempel ha antibiotikafritt, glutenfritt eller sockerfritt, säger Peter Rodh Nielsen, på Bilka, till tidningen.

  En förklaring till populariteten kan också vara att det antibiotikafria köttet är billigare än ekologiskt kött.

  Förutom Bilka säljer även Fötex och Lidl kött från grisar som inte fått antibiotika. Bilka köper grisköttet från det mindre slakteriet Sevel på Västjylland. Men även jätten Danish Crown slaktar grisar som fötts upp utan att ha fått antibiotika. Varje vecka slaktas 3 500 grisar från uppfödare på Jylland och på Bornholm. Köttet säljs främst på export till USA, Australien och EU.

  Ingemar Olsson, som är ordförande i Sveriges Grisföretagare, är inte imponerad av det nya sortimentet. Dels tycker han att det är fel att kalla grisarna antibiotikafria, det är alla grisar som går till slakt.

  – Det är vilseledande reklam. Du kan använda hur mycket antibiotika du vill, och sedan sälja den del du inte behandlar som antibiotikafri, säger Ingemar Olsson.

  Ingemar Olsson tycker att Danmark, som förbrukar tre gånger mer antibiotika i sin grisproduktion än Sverige, borde satsa på att ställa om sin produktion i grunden. Den antibiotika produktionen bygger på vanlig dansk produktion, där grisar som bedöms klara sig utan behandling plockas ut och föds upp separat.

  – Här försöker man ta en genväg i stället, och det tycker jag blir fel. Det är uppfödningsmodellen i sig man måste ändra, säger Ingemar Olsson.

  LÄS OCKSÅ: Antibiotikaanvändningen ökar i Europa

  Relaterade artiklar

  Till toppen