Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2020

  Dansk mat blir inte närproducerad i Skåne

  Kritiken får regionstyrelsen att dra tillbaka förslaget om en definition av närproducerat som sträcker sig upp till norska gränsen.

   Det som odlas på denna åker i Höganäs kommun bör vara okontroversiellt som närproducerat i Skåne. Arkivbild.
  Det som odlas på denna åker i Höganäs kommun bör vara okontroversiellt som närproducerat i Skåne. Arkivbild. FOTO: Hans Dahlgren

  Det borgerliga styret i Region Skåne backar från förslaget att närproducerad mat ska kunna komma från danska Padborg vid gränsen till Tyskland i söder till Strömstad i norr. Tanken var aldrig att köpa livsmedel som inte producerats i linje med svensk djurskyddslag, skriver företrädare för M, C, KD och L i ett debattinlägg i Sydsvenskan. Nu ska livsmedelsindustrin bjudas in för att diskutera det nya miljöprogram som regionen ska ta fram 2021. Politikerna tänker också begära att samarbetsorganisationen Sveriges kommuner och regioner tar fram en vägledning för vad som ska räknas som närproducerat.

  Ingen officiell definition

  Region Skåne har haft som mål att minst 70 procent av den totala livsmedelsbudgeten ska läggas på närproducerad och/eller ekologisk mat. Då det inte finns någon officiell definition av vad som ska räknas som närproducerat har det bara gått att mäta den ekologiska delen av upphandlingen.

  LÄS MER: Danska livsmedel räknas som närproducerade i SkåneLÄS MER: Kraftig ökning av antalet rekoringar

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen