Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 augusti 2018

  Kommun vill ha sprutförbud nära vattenbrunnar

  Den danska kommunen Skanderborg vill ha ett förbud mot att använda växtskyddsmedel nära vattenbrunnar.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  I Skanderborg i Danmark lämnade man i torsdags in ett förslag till kommunfullmäktige om att införa ett förbud mot användning av växtskyddsmedel nära vattenbrunnar. Tanken är att förbudet ska minska mängden kemikalier som läcker ut i kommunens dricksvatten, det rapporterar tidningen Maskinbladet.

  Förbudet gäller i Låsby och Ry där det finns 22 markägare som påverkas. Kommunen har sagt att man kommer ge ersättning till jordbrukare som drabbas hårt av förbudet.

  – Det handlar inte om krig mot bönder, utan om dricksvatten för medborgarna i Skanderborg kommun. Vi har undersökt konsekvenserna för bönder och andra markägare som berörs av förbudet. Vi fokuserar på att hjälpa dem på bästa sätt och de kommer få ersättning. Vi har försökt att minimera de områden som ska skyddas. Men jag håller med om att världen kommer att se annorlunda ut än de bönder som berörs av förbudet, säger Claus Leick, ordförande för miljö- och planeringsutskottet i kommunen till tidningen Maskinbladet.

  Bönderna överklagar

  Men de lokala bönderna i Skanderborg är inte positiva till varken beslutet eller ersättningen.

  – Vi kommer att överklaga beslutet. Vi vill också ha rent grundvatten men det är inte en rimlig lösning som kommunen föreslår, säger Jens Gammelgaard, ordförande i den lokala jordbruksföreningen,

  Kan bli nationellt förbud

  Men det är inte bara i Skanderborg som kan få ett besprutningsförbud. I den danska riksdagen uttalade sig miljö- och livsmedelsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) positivt till förslaget i Skanderborg och ministern ser en möjlighet att införa totalförbud för användning av bekämpningsmedel nära vattenbrunnar i hela landet.

  LÄS OCKSÅ: Frankrike tar över ansvaret för att utvärdera glyfosatLÄS OCKSÅ: Odlare ges chans att minska läckage själva

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen