Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 augusti 2019

  Lantbrukare i fängelse efter smuggling av grissperma

  Två danska lantbrukare i Australien får fängelse på tre respektive två år för att ha smugglat in dansk grissperma i schampoflaskor.

   Uppemot 199 suggor har inseminerats av den insmugglade danska grissperman. Arkivbild.
  Uppemot 199 suggor har inseminerats av den insmugglade danska grissperman. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Australien har hårda lagar mot import av djur för att hålla deras fauna säker ifrån sjukdomar som inte finns på ön. Dessa lagar bröt två lantbrukare mot när de smugglade in grissperma i schampoflaskor, rapporterar bland annat The Guardian.

  Enligt uppgifter till ABC ska lantbrukarna åkt till Danmark och fyllt schampoflaskor med sperma från danska grisar och sedan ha flugit dem till Australien i incheckade resväskor. Så mycket som 199 suggor har inseminerats med den danska grissperman vilket resulterat i fler än 2 000 kultingar.

  Döms till fängelse

  Enligt domen har den insmugglade grissperman bidragit till ett orättvist övertag gentemot andra grisuppfödare i Australien.

  Sedan 2017 har australienska myndigheter undersökt lantbrukarnas grisar. Det är sedan i förhör som en av lantbrukarna erkände att de smugglat in grissperman flera gånger mellan 2009 till 2017. Den lantbrukaren som erkände brottet fick ett mildare straff på två års fängelse medan den andra får tre års fängelse.

  Relaterade artiklar

  Till toppen