Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 september 2017

  Dansk grisjätte sänker priset

  Lagren av griskött i Europa är välfyllda och Danish Crown sänker noteringen för nästa vecka till 10:80 danska kronor kilot.

  – Utbudet ökar i södra Europa och det skapar obalans på marknaden, säger Sören Tinggard på Danish Crowns exportavdelning till Maskinbladet.

   Sämre betalt till danska grisbönder.
  Sämre betalt till danska grisbönder. FOTO: Christer Hallgren

  Det danska grispriset har sakta sjunkit sedan försommarens två gyllene månader med 11:60 kronor per kilo. Grisproduktionen i södra Europa, där Spanien är en stor aktör, påverkades negativt av den intensiva sommarvärmen och det ökade efterfrågan på dansk gris.

  Men nu är det svalare väder och de spanska grisarna växer bra igen. Sakta har lagren fyllts och för närvarande faller priserna på nästan alla styckningsdetaljer.

  Nu hänger det på exporten utanför EU om dansk grisnäring ska kunna hålla priset uppe innan julrushen sätter in. Efterfrågan från Sydkorea klassas som god, medan Kinas och Japans intresse för dansk gris är tillfredsställande.

  LÄS MER: Veterinärer vill inte att uppfödare bedövar smågrisLÄS MER: Tapp för danskt griskött LÄS MER: Sveriges grispris kommer i kapp

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen