Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 november 2019

  Dansk feta hamnar i domstol

  Det är inte okej att använda skyddade namn för matprodukter på fel sätt, även om man bara exporterar utanför EU. Det anser EU-kommissionen, som drar Danmark inför domstol då flera producenter i landet exporterar ost under namnet ”feta” utan att myndigheterna stoppar dem.

   Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
  Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Som ATL berättade förra året uppmanade kommissionen de danska myndigheterna att stoppa mejerierna från att använda namnet ”feta”. Eftersom exporten av ost med det namnet fortsatt från danska företag, har kommissionen nu valt att ta fallet till domstol.

  EU-kommissionen anser att Danmark inte bara bryter mot förordningen som skyddar namn på matvaror, utan även är illojala mot medlemslandet Grekland. Kommissionen går så långt att den hävdar att Danmarks agerande kan försvåra förhandlingarna om handelsavtal med länder utanför EU.

  Skyddat märke sedan 2002

  Namnet ”feta” får bara användas för ost producerad i Grekland, enligt speciella regler. Bland annat måste mjölken som används komma från ett begränsat område. Det bestämde EU redan 2002, genom att göra ”feta” till en registrerad skyddad ursprungsbeteckning (SUB).

  I Sverige är exempelvis namnet Kalix löjrom skyddat.

  Om danska myndigheter inte stoppar användandet av namnet ”feta” kan landet dömas till böter. Det kräver dock att Danmark först fälls och därefter tas till domstol en andra gång, vilket innebär att både myndigheter och företag har tid på sig att agera.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen