Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 mars 2018

  Dansk eko-organisation i ekonomisk kris

  Økologisk Landsførening måste hitta minst 6,8 miljoner kronor innan den första juni, skriver Landbrugsavisen.

  FOTO: Marcus Frennemark

  Förra året gav ett underskott på 3 miljoner kronor och det egna kapitalet har minskat till 1,2 miljoner kronor. De dystra siffrorna presenterade VD Helle Borup Friberg vid veckans årsmöte. Lägre intäkter från medlemmar, aktiviteter och projekt än budgeterat och ett IT-system som inte kan ge regelbundna uppdateringar är de främsta skälen till det ekonomiska läget, enligt VD-n. Bland annat har man inte kunnat få en inventering av ekonomin mer än en gång om året, vilket riskerar att ekonomiska avvikelser upptäcks för sent.

  Crowdfunding

  Nu måste organisationen få fram mellan 6,8 och 8 miljoner kronor före sommaren för att bygga upp egenkapitalet och finansiera ett nytt IT-system. Medlemmar uppmanas betala in extra årsavgift, och man hoppas få in mer från de större medlemmarna. En crowdfunding-kampanj ska också startas för att få in pengar från sympatisörer utanför föreningen. Ordförande Per Kølster, som fick förnyat förtroende av årsmötet, beklagade situationen och medgav att styrelsen har ett ansvar för krisläget, men att den gjort så gott den kunnat under omständigheterna.

  – Jag hoppas ni är redo att ta fram plånboken, sa ordföranden till årsmötet enligt Landbrugsavisen.

  LÄS MER: Dansk ekologisk export blomstrarPREMIUM: Ekosuccé i Danmark

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen