Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 september

  Majsen dog innan den kommit upp

  En tidig sådd med efterföljande kyla och senare även torrperiod blev för mycket för majsen som på många håll ruttnat innan den kommit upp. Omfattande fågelskador har också gjort att lantbrukare tvingats så om.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Tindra Englund

  Det blev en kall och tuff start för majsodlingen i år och lantbrukare har på många håll i landet fått en dålig uppkomst – eller ingen alls.

  – På vissa fält har en del fröer ruttnat innan de har hunnit komma upp, säger Magnus Nilsson på Hushållningssällskapet Skåne till ATL.

  Efter den kalla våren var det många lantbrukare som även drabbades av en torr säsong vilket påverkat majsen ytterligare.

  Stora fågelskador

  Men det är inte bara vädret som ställt till det för majsodlingen…

  Från och med i år är bland annat betningsmedlet Mesurol förbjudet att användas i Europa. Detta har orsakat stora skador från fåglar. På Öland har man haft problem med tranor och i Skåne är det framför allt svartfåglar som förstört ute på fälten.

  – Några lantbrukare i Skåne har drabbats hårt av fåglarna och tvingats så om, säger Magnus Nilsson.

  LÄS MER: Nya metoder testas för att stoppa fågelskador

  – Det är Korit som används som ersättning men det är inte hundra procent effektivt och hjälper bara till lite när det är låg fågelförekomst. Det räcker inte riktigt.

  Finns det något man kan göra för att undvika fåglarna?

  – Man får tänka strategiskt när man sår så att majsen kommer upp snabbt sen försöka skrämma bort fåglarna. En sista utväg kan vara att utfodra mat som är mer lättillgängligt än vad som finns i majsen. Men det är ju en extrakostnad.

  LÄS MER: Fågelskador orsakar omsådd av majs

  Bra kvalitet på utsädet

  Trots svåra väderförhållanden och fågelskador fanns det en del som undrade om grobarheten på majsutsädet varit lägre i år. Enligt Oskar Gustafsson, som är produktchef vid Scandinavian Seed, kontrollerade utsädesföretagen utsädet så fort man såg att majsen inte kom upp som den brukade.

  – Testerna visade att utsädeskvaliteten generellt var bra i år, säger Oskar Gustafsson, till tidningen Husdjur.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen