Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 maj 2019

  Ny jakt på ovanliga fästingar

  Nu startar SVA en ny fästinginsamling. Syftet är att kartlägga nya fästingarter i Sverige.

  Förra året upptäcktes jättefästingen Hyalomma i Sverige. Den beskrivs som en jägare och är aggressivare än vår vanliga fästing.

  I samband med upptäckten arrangerade Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, en fästinginsamling och då upptäcktes två nya fullvuxna fästingarter: Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes, som aldrig tidigare påträffats i Sverige. Nu startar SVA en ny insamling.

  ”Vi vill undersöka om flera nya fästingarter finns i landet i takt med ett förändrat klimat. Vi ska också ta reda på om de här ovanliga fästingarna bär på nya smittor”, säger Giulio Grandi, forskare på SVA som leder insamlingen, i ett pressmeddelande.

   Flyttfågelsfästing (Hyalomma marginatum). Bilden visar en hane.
  Flyttfågelsfästing (Hyalomma marginatum). Bilden visar en hane. FOTO: Giulio Grandi

  Svårt att skilja på olika fästingar

  Lantbrukare som vill delta uppmanas skicka in fästingar från Hyalomma-släktet eller Dermacentor-släktet till SVA. För den som inte sett en ovanlig fästing tidigare kan det vara svårt att särskilja den från en vanlig. Men det finns några skillnader och det gäller att titta noga.

  En ovanlig fästingart kan vara större, ha en annorlunda färg eller vara mönstrad på ryggen. Hyalomman har till exempel randiga ben och honan har rödfärgade ben. Hyalommorna rör sig också snabbare än vanliga fästingar. De hittas oftast på bakkroppen – under svansen, i ljumskarna, kring juvret och könet – hos hästar eller nötkreatur.

  Insamlingen pågår fram till 31 maj 2020.

   Brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus). Bilden visar en hona.
  Brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus). Bilden visar en hona. FOTO: Lidia Chitimia-Dobler, Bundeswehr Institute of Microbiology, Munich

  Så deltar du:

  Fånga in fästingen i en liten burk eller plastpåse, men se till att inte krossa den.

  Fotografera fästingen och skicka en bild på den via e-post: fasting@sva.se

  Förvara fästingen i frysen.

  Du får ett svar via e-post. Om det visar sig vara en ovanlig fästing får du instruktioner om hur du går tillväga för att skicka in den till SVA.

  Klicka här för att komma till insamlingen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen