Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 maj 2018

  Dags för Gårdsfisk att gödsla

  För första gången har nu gödsel från fisk spridits på svenska åkrar.

   Företaget Gårdsfisk gödsling är den första i sitt slag där fastgödsel från fisk sprids med konventionell utrustning från lantbruket.
  Företaget Gårdsfisk gödsling är den första i sitt slag där fastgödsel från fisk sprids med konventionell utrustning från lantbruket. FOTO: Gårdsfisk

  ATL har tidigare rapporterat om Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Desalles företag Gårdsfisk – ett företag med höga ambitioner redan från starten 2013: att odla hållbar fisk utan att bidra till överfiske, miljöförstöring och övergödning.

  På gården i Skåne har den gamla ladugården byggts om till fiskuppfödning som integrerats i lantbruket. Det näringsrika slammet från produktionen sprids sedan på åkrarna och används som gödning, och under tisdagen var det dags för Gårdsfisk att premiärgödsla åkern.

  Första gödslingen i sitt slag

  Detta är den första gödslingen i sitt slag där fastgödsel från fisk sprids med konventionell utrustning från lantbruket.

  – Nu har vi gödslat vår åker och tanken är att vi ska fortsätta gödsla åkrar hos lantbrukare i trakten. Gårdagens gödsling gick smidigt och det vi gör har väckt stort intresse, säger Johan Ljungquist, en av grundarna till Gårdsfisk, till ATL.

  – Vi vill inte behöva uppfinna något nytt i lantbruket, om fiskproduktionen ska kunna ta plats där ska det vara enkelt och man ska kunna använda befintliga maskiner och tekniker för att sprida gödseln.

  Den till en början lösflytande fiskgödseln hanteras med hjälp av tre stora bassänger där gödseln separeras från vatten och som Johan Ljungquist beskriver det ”tjockas till”. Detta för att spara tid och pengar, förklarar Johan Ljungquist.

  – Det vi var rädda för var att gödseln skulle innehålla för lite näring i förhållande till vattenmängden, därför jobbar vi med den här slamavskiljarprincipen. Att som lantbrukare tvingas köra kubikmeter efter kubikmeter med vattenblandat gödsel hade dessutom varken varit lönsamt eller effektivt.

  Näringsrikt

  Johan Ljungquist berättar att företaget har två fraktioner gödsel. En som består av flytgödsel och en som sjunker och ligger på botten av tunnan. Torrsubstansen för bottenfraktionen är 18,9 procent TS med 29g/kg TS kväve och 36g/kg TS fosfor. För ytfraktionen är det 30 g/kg TS kväve och 17g/kg TS fosfor.

  – För den produktionen vi har nu, om man räknar på 40 ton foder, räcker fosforn till att gödsla sju hektar med fosfor och fem hektar för kväve. Fiskgödsel är ett bra alternativ när det råder brist på naturgödsel och på sikt kan man också minska användningen av konstgödsel i lantbruket, säger Johan Ljungquist.

  Enligt Johan Ljungquist har landbaserad fiskodling många fördelar jämfört med traditionell odling som bedrivs vid vatten. Man har större möjlighet att kontrollera utsläpp av näringsämnen och på så sätt minimera miljöpåverkan.

  I dagsläget svarar Gårdsfisk mot vattenbruksenheten, men gårdsägarna arbetar för att fiskproduktion i stället ska erkännas som en del av Sveriges lantbruk.

  En stor slasktratt

  – Fiskproduktion klassas som en miljöfarlig verksamhet men vi tar hand om alla restprodukter i stället för att spola ut det och påverka miljön negativt. Det är ju det där med vatten, det som göms under vattenytan syns inte och därför har havet betraktats som en stor slasktratt där man kan dumpa all skit.

  – Vi ser fiskuppfödning som en god investeringsmöjlighet för lantbrukare och kommer att fortsätta arbetet mot att fiskproduktion ska ses som en naturlig del svenskt lantbruk. Där verksamheten ska bedrivas med samma möjligheter och med samma krav som övrigt lantbruk. Målet är alltså att nå en full integration av fiskproduktionen i lantbruket, inte bara praktiskt men även byråkratiskt, avslutar Johan Ljungquist.

  LÄS OCKSÅ: LRF satsar miljoner i fiskproduktionLÄS OCKSÅ: Algbonden Ebba odlar framtidens livsmedel

  Relaterade artiklar

  Till toppen