Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 januari

  Dags att söka till naturbruksprogrammet

  Nu har intagningen till landets gymnasieskolor öppnat. ATL har pratat med Naturbruksskolornas förening för att ta reda på vad som gäller vid årets ansökan till naturbruksprogrammet.

  Vill du jobba inom lantbrukssektorn, med skogsbruk, som hästskötare eller med trädgård? Då kan naturbruksprogrammet vara ett bra val för dig. Av alla som sökte in till gymnasiet förra året valde tre procent naturbruksprogrammet som förstahandsval.

  – Efter Naturbruksprogrammet kan du börja arbeta på en gång eller studera vidare. Det går att göra bägge delarna, säger Maria Elinder som är kanslichef på Naturbruksskolornas förening.

   Maria Elinder, kanslichef på Naturbruksskolornas förening.
  Maria Elinder, kanslichef på Naturbruksskolornas förening. FOTO: Naturbruksskolornas Förening

  Alla naturbruksprogram erbjuder grundläggande behörighet för högskolan. Om du vill studera till veterinär, husdjursagronom eller något annat yrke som kräver särskild behörighet så råder Naturbruksskolornas förening att du tar kontakt direkt med skolan du vill söka till och frågar om du kan läsa alla kurser som du vill komplettera med.

  Nytt för i år är att det finns sex inriktningar på naturbruksprogrammet i stället för fyra. Du kan välja mellan följande inriktningar: djurvård, hästhållning, lantbruk, naturturism, skogsbruk och trädgård.

  Några kanske undrar hur det har gått det senaste året med undervisningen med tanke på pandemin.

  – Vissa perioder har eleverna studerat de teoretiska ämnena på distans. Många elever har läst de praktiska ämnena i mindre grupper och de flesta har kunnat genomföra sin APL, arbetsplatsförlagt lärande, ute hos företag. Men djurklinikerna har varit restriktiva mot att ta emot studenter, säger Maria Elinder.

  Antagningen öppnar i mitten av januari

  Kontakta ditt lokala antagningskontor för att få reda på när anmälan stänger för de utbildningar du är intresserad av att söka. Vanligtvis stänger anmälan i början eller mitten på februari.

  Här hittar du ditt lokala antagningskansli: Antagningskanslier.skr.se

  En femtedel läser vidare

  Cirka 20 procent av alla studenter som går ut från landets Naturbruksskolor studerar vidare på högskola och universitet. Av de som studerar vidare läser 20 procent vid SLU och 80 procent vid andra lärosäten.

  Tips: Kontakta skolan

  Ta kontakt direkt med skolorna för att ta reda på vad som gäller för naturbruksprogrammet och den inriktning du vill söka.

  Här kan du läsa mer om Naturbruksskolornas förening och naturbruksprogrammet: Naturbruk.se

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen