Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 februari

  Dags att börja med SAM-ansökan

  Den 5 februari är första dagen för SAM-ansökan. Du har till den 8 april på dig. Här är några punkter att tänka på:

  Den 5 februari öppnar SAM Internet och ansökningar kan skickas in fram till den 8 april. Sista dag för att göra en ändring är den 15 juni.

  Jordbruksverket konstaterar själva att det inte är några stora förändringar i årets ansökning. Men här är några punkter som kan vara bra att ha koll på:

  • De femåriga åtaganden som gick ut 2019 går att förlänga med ett år i taget om omfattningen inte förändrats. Det gäller ersättning för ekologisk produktion, miljöersättning för betesmarker och slåtterängar, miljöersättning för fäbod och för vallodling.

  • Vissa åtaganden för ersättning för skötsel och våtmarker gick ut i fjol. Det går att förnya med fem år i taget för att man ska få full kompensation i sammanlagt 20 år.

  • Det går inte att förlänga eller förnya ersättningen för restaurering av betesmarker och slåtterängar samt omställning till ekologisk produktion. Men det går söka för nya åtaganden för mark som inte tidigare har restaurerats eller ställts om till ekoproduktion.

  Då kommer pengarna

  Gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreatursstöd samt stöd till unga jordbrukare ska enligt plan börja betalas ut i december 2020.

  Kompensationsstödet börjar betalas ut i oktober med en delbetalning på 75 procent. Resterande summa betalas i december 2020.

   I dag, den 5 februari, öppnar SAM Internet. Sista ansökningsdag är den 8 april. Sista dag för att göra en ändring är den 15 juni.
  I dag, den 5 februari, öppnar SAM Internet. Sista ansökningsdag är den 8 april. Sista dag för att göra en ändring är den 15 juni. FOTO: Mostphoto

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen