Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 oktober 2017

  Då vänder mjölkpriset

  WOUDRICHEM. NEDERLÄNDERNA.

  Nu har mjölkpriset i Europa nått sin topp. Marknaden tror på en vändning inom kort.

   Grädden har på en dryg månad sjunkit med 2 000 euro per ton på spotmarknaden.
  Grädden har på en dryg månad sjunkit med 2 000 euro per ton på spotmarknaden. FOTO: RICKARD NILSSON

  Mjölkpriset har nått sin topp. Gräddpriset på spotmarknaden har sjunkit med 2 000 euro per ton på drygt en månad. Priset på smör och ost dras med.

  – Räkna med korrektion av mjölkpriset i november eller senast december, varnar nättidningen Boerenbusiness.

  Priset på spotmarknaden nådde sin kulmen i mitten av september med över 8 000 euro per ton. Nu ligger det under 6 000. Priset på ost har sjunkit från 3,50 till 3,05 euro per kilo i Nederländerna, i Tyskland under tre euro.

  Mejeriföretagen hoppas att priset ska stabilisera sig de närmaste veckorna, men många spelare på marknaden tror på en ytterligare sänkning. Stämningen på livsmedelsmässan Anuga i Köln i veckan var tryckt, skriver lantbrukstidningen De Boerderij.

  LÄS OCKSÅ: Allt fler tjänar allt mer

  Tidningen citerar Arla-toppman Peter Tuborgh som för några veckor sedan varnade för brist på grädde till jul. Nu visar det sig att många stora handelsföretag har spekulerat i ytterligare prishöjningar och byggt upp ett smörberg. Om de får kalla fötter och börjar sälja ut stora poster, sjunker priset ytterligare.

  De höga priserna på smör i EU har lett till att importen från länder utanför unionen ökat med 60 procent de senaste åtta månaderna. Samtidigt har produktionen i flera östeuropeiska länder som Polen, Estland och Lettland ökat.

  Berg- och dalbana

  Exporten till länder utanför EU bromsas av en starkare euro i förhållande till en svagare dollar. Osäkerheten gör att man varnar för att priset kan åka berg- och dalbana de närmaste månaderna.

  Prognosen i pressen är sjunkande priser.

  Rabobank är fortfarande optimistisk, visar senaste rapporten. Banken tror på fortsatt höga priser, en volymökning på 2,2 procent sista kvartalet i år och plus 1,6 procent första kvartalet 2018. Siffrorna avser hela den europeiska mjölkproduktionen. Men även Rabobank varnar för att en stark euro och svag dollar kan ställa till problem.

  LÄS OCKSÅ: Sveriges bönder ser ljust på framtidenPREMIUM: Succé för eget biogasbygge

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen