Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 mars

  Coronaviruset stänger naturbruksgymnasier

  Landets naturbruksgymnasier skickar hem sina elever på bred front. Det sedan regeringen i dag rekommenderat att alla gymnasieskolor ska stängas på obestämd tid.

  Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisning i gymnasieskolor inte ska bedrivas i skolans lokaler. Allt för att minska spridningen av coronaviruset.

  Det är upp till var och en av landets naturbruksskolor hur man väljer att agera men när ATL ringer runt verkar alla följa den linjen.

  Väntat besked

  Naturbruksgymnasiet Stora Segerstad i Småland väljer att stänga skolan för sina elever från och med i morgon onsdag.

  – Vi har varit halvberedda i en vecka på att detta skulle kunna ske, och även förberett oss för det, säger Maria Lust, rektor på Stora Segerstad naturbrukscentrum.

  Hur tar eleverna detta?

  – De har precis nåtts av beskedet men jag tror att en del har väntat sig att detta skulle kunna hända.

  Beskedet innebär att internatet stängs och att eleverna erbjuds distansutbildning. Men det är ännu oklart hur det blir med vissa praktiska moment i utbildningarna.

  – Vi jobbar på att lösa det men det blir utmanande. Vi måste också prioritera de elever som ska ta studenten i år, säger Maria Lust.

  Många frågor olösta

  På Berga Naturbruksgymnasium i Haninge utanför Stockholm stänger man också undervisningen i morgon. Av skolans 180 elever ska samtliga, utom ett 40-tal som har hästar där, åka hem.

  – Det blir distansutbildning där det är möjligt, säger rektor Steven Hart.

  Men många frågor återstår att lösa. Till exempel hur det blir med vårbruket och den praktiska utbildning som ska bedrivas i samband med det.

  – Det har vi inte hunnit tänka på ännu.

  – Vi kommer att ha möten i morgon och resten av veckan för att lösa det så att det blir så bra som möjligt.

  Rektor: ”Eleverna hade gärna varit kvar”

  Kalmars Naturbruksgymnasium har utbildning som vanligt till och med torsdag lunch. Sedan är det distansutbildning som gäller för samtliga 129 elever.

  Skolans rektor Tova Johansson är inte orolig att eleverna ska missa några moment. Inte ens om åtgärderna drar ut på tiden.

  – Vårbruket ska egentligen de som går årskurs 1 sköta. Men de har en lång höst-apl där de hinner både plöja, harva och så.

  – Den teoretiska biten ska inte heller vara ett problem då personalen jobbar som vanligt mellan 8 och 16 och svarar på alla mejlfrågor så fort det går.

   Robert Karlsson, rektor på naturbruksskolan i Uddetorp inför distansutbildning från och med onsdagen.
  Robert Karlsson, rektor på naturbruksskolan i Uddetorp inför distansutbildning från och med onsdagen. FOTO: Privat

  Naturbruksskolan Uddetorp i Skara inför distansutbildning från och med i morgon onsdag. 150 gymnasieelever berörs och flera har redan börjat åka hem, andra blir kvar över natten.

  – Eleverna hade gärna varit kvar. Vi går in i vår högtidsperiod nu med ett vårbruk som snart ska börja. Vi bryter det som vi har tränat på under så lång tid. Men det är lugna och sansade elever. De förstår läget. Men inte en enda elev har jublat kan jag säga, säger rektor Robert Karlsson.

  Skjuter på vårbruket

  Eleverna i årskurs 2 är ute på praktik och fortsätter med den som vanligt i några veckor till. Nu måste skolan försöka lösa hur vissa praktiska delar av utbildningen i skolan ska kunna ges.

  – Det vet vi inte ännu hur vi ska lösa. När det gäller lärarledd tid på distans nu så prioriterar vi våra sistaårselever. De kommer kunna ta studenten, säger Robert Karlsson.

  Skolan ger redan flera kurser på distans i sina vuxenutbildningar, och det är en fördel nu.

  – Det finns en vana av det i huset även om varje enskild lärare inte har gjort det. Vi kan använda delar av våra distanskurser för våra gymnasieelever.

  När det gäller vårbruket på skolan så ska det skjutas fram så länge det går.

  – Vi har egen personal som kan genomföra det.

  Relaterade artiklar

  Till toppen