Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 mars

  Coronaviruset får spannmålspriserna att rasa

  Det dramatiska fallet på råoljepriset leder även till ett stort fall för noteringarna för bland annat vete och raps. Per-Arne Gustavsson, vd på BM Agri, tror att priserna kommer att svänga rejält den närmaste tiden:

  – Vi kommer att kastas mellan hopp och förtvivlan, säger han.

   Raps.
  Raps. FOTO: Johan Nilsson/TT

  När oljepriset rasade med nästan 30 procent i måndags, den 9 mars, betydde det inte bara lägre dieselkostnader för landets lantbrukare – det var också en händelse vars effekter riskerar att leda till förluster i andra led.

  Bakgrunden till raset var att coronaoron i världen lett till minskat resande och minskade transporter med lägre oljekonsumtion som följd. När länderna i oljekartellen Opec inte kom överens med Ryssland om sänkningar av oljeproduktionen svarade Saudiarabien med att i stället både öka produktionen och sänka priset kraftigt.

  När råoljepriset dök påverkade det även priset på energigrödor som raps, som på spannmålsmarknaden i Paris sjönk med 14 euro till 368 euro per ton – den lägsta noteringen sedan början på juli 2019. På onsdagen den 11 mars sjönk det ytterligare, till 367,75 euro per ton. Även vetenoteringarna sjönk rejält.

  Ostadig marknad

  BM Agris VD Per-Arne Gustavsson tror att vi ”kommer att kastas mellan hopp och förtvivlan” den närmaste tiden som en följd av svängningar på spannmålsmarknaden.

  – I Sverige har vi dessutom kronan som grädde på moset, dess värde påverkar också priset. Hur marknaden utvecklas är svårt att säga, men jag tror att det så småningom kommer att lugna ner sig, men det blir ett stort hack i förbrukningen av olja.

   Per-Arne Gustavsson, vd BM Agri.
  Per-Arne Gustavsson, vd BM Agri. FOTO: BM Agri

  Spridningen av covid-19 drabbar även ekonomin i stort. Per-Arne Gustavsson pekar på åtgärderna i Italien, där hela landet är satt i karantän och barer endast tillåts hålla öppet om gästerna inte kommer närmare varandra än en meter.

  – När det gäller maltkornsmalt är det klart att ju mindre sociala vi är och går på barer och restauranger – då kommer konsumtionen av öl och whisky minska. Skulle sedan till exempel fotbolls-EM ställas in, då skulle det förmodligen dra ner ölkonsumtionen ytterligare, säger Per-Arne Gustavsson.

  Hur påverkas svenska lantbrukare av turbulensen på marknaden?

  – Det beror på hur länge den håller i sig, det är många som har haft möjlighet att prissäkra kommande skörd. De flesta har redan sålt av en stor del av förra skörden när priserna låg på en bra nivå. Det är väl bara maltkornet som släpar efter lite.

  Fortfarande efterfrågan

  Under hösten sålde Storbritannien av mycket maltkorn på grund av osäkerheten inför Brexit, med prispress som följd.

  – Nu tillkommer oron för en minskad konsumtion, vilket trycker ned priset ytterligare. När det gäller övriga grödor så kommer fallet från en hög nivå.

   De internationella spannmålspriserna sätts framför allt på Chicagobörsen CBOT och på Euronext i Paris.
  De internationella spannmålspriserna sätts framför allt på Chicagobörsen CBOT och på Euronext i Paris. FOTO: Michael Weber/Imagebroker/TT

  Per-Arne Gustavsson tror att Sverige fortfarande har möjlighet att exportera spannmål, inte minst för att kronan är så pass låg – även om det finns tecken på att köparna avvaktar för att se om priserna kan sjunka ytterligare. Någon stopp i verksamheten tror han dock inte på.

  – Vi är fortfarande intresserade av att köpa in vete, raps och maltkorn. Lantbrukarna är välkomna att komma till oss med sina grödor!

  Relaterade artiklar

  Till toppen