Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 oktober

  Svajigare än någonsin för minkuppfödarna

  Inom dansk minknäring råder viruskaos. Samtidigt har en uppfödare i Blekinge drabbats av ett utbrott. Aldrig tidigare har läget för minkuppfödarna varit så svajigt, enligt branschorganisationen Svensk mink.

   De allra flesta minkar får lindriga symptom eller inga alls och tillfrisknar inom cirka två veckor (arkivbild).
  De allra flesta minkar får lindriga symptom eller inga alls och tillfrisknar inom cirka två veckor (arkivbild). FOTO: Patric Söderström/TT

  – Vi är ett segt släkte och vi har klarat av allt hittills, men det här är absolut den tuffaste perioden, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink, till TT.

  Danmark är världsledande inom minkuppfödning. Där finns cirka 1 100 uppfödare, vilket kan jämföras med Sveriges 40.

  Men just nu pågår massavlivning, sedan danska myndigheter beslutat att alla djur ska avlivas så fort smittan upptäcks på en gård och dessutom alla minkar på gårdar inom en radie på 7,8 kilometer därifrån.

  – Vi pratar om flera miljoner minkar som avlivas, så det är klart att det påverkar allt och alla, säger Jörgen Martinsson.

   Jörgen Martinsson, vd Svensk mink.
  Jörgen Martinsson, vd Svensk mink. FOTO: Patric Söderström/TT

  Men hur? Det vågar han inte ens spekulera i.

  Halv procents dödlighet

  Den drabbade uppfödaren i Sverige hade följt instruktionen att skicka in självdöda djur för analys och förra veckan kunde Statens veterinärmedicinska anstalt konstatera att en inskickad mink bar på smitta. Ungefär samtidigt visade det sig att även uppfödaren har covid-19.

  Det rör sig om en normalstor gård med uppåt 10 000 minkar, enligt Martinsson. Gården har isolerats, men någon avlivning är inte planerad.

  – Erfarenheten från både Holland och Danmark är att när väl en mink blivit smittad så går det ganska snabbt tills i princip alla minkar på gården blir smittade, säger han.

  De allra flesta får lindriga symptom eller inga alls och tillfrisknar inom cirka två veckor. Ett litet antal dör – på den aktuella gården har ungefär en halv procent gjort det hittills. Förhoppningen är sedan att ny provtagning om ett par veckor ska visa att de minkar som överlevt bär på antikroppar.

  Febrilt sökande

   I Danmark pågår massavlivning av mink (arkivbild).
  I Danmark pågår massavlivning av mink (arkivbild). FOTO: AP/TT

  I Danmark pågår ett febrilt sökande efter orsaken till smittspridningen bland mink. En teori bland minkuppfödarna är att myndigheternas kontrollanter är boven i dramat. Organisationen Bæredygtigt Landbrug polisanmälde därför under tisdagen den danska myndigheten Fødevarestyrelsen.

  Men Jörgen Martinsson menar att detta mest är ett uttryck för frustration bland de danska uppfödarna.

  – Det är kaos i Danmark. Det är många förhastade beslut som har tagits och det är mycket kritik på alla håll och kanter.

  Fyndet av virus på en dansk måsfot har också väckt stor uppmärksamhet och måsarnas eventuella roll för smittspridningen ska utredas vidare. Det är ett faktum att måsar ofta är intresserade av minkgårdarna, speciellt när minkarna fodras.

  Saknar väggar

  På de flesta svenska gårdar bor minkarna i så kallade skugghus, som saknar heltäckande väggar.

  – Det är svårt att göra från en dag till en annan, svarar Jörgen Martinsson, som anser att det behövs fler fynd än ett enstaka innan en sådan åtgärd vidtas.

  Snart är det dags för avlivning och så kallad pälsning på minkgårdarna och då sparas bara avelsdjuren. När det är dags för parning igen i början av mars kommer det att visa sig om några uppfödare bestämt sig för att lägga ner.

  Det som blir avgörande är hur pandemin utvecklar sig, hur försäljningen går på pälsauktionerna i februari och hur efterfrågan utvecklar sig i Kina, enligt Jörgen Martinsson.

  – Det finns mycket beslutsunderlag ännu att få, innan man måste bestämma sig, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Coronafall bland mink i SverigeLÄS OCKSÅ: Minkar med muterat coronavirus hot mot vaccinLÄS OCKSÅ: Nu ska de danska minkarna avlivas

  Fakta: Virus på danska minkfarmar

  Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år. Sedan dess har smittan gått spikrakt uppåt och nu är den konstaterad på 158 av landets 1 138 minkfarmar (gäller den 27 oktober).

  Ett omfattande arbete pågår för att ta reda på orsaken. Hittills bedöms minkfarmens storlek och avståndet till närmaste smittad minkfarm vara de två faktorer som mest ökar risken för ett utbrott.

  Smittospridningen har inte kunnat kopplas till handel med mink, förrymda minkar eller foder.

  Vilda djurs betydelse för smittspridningen till mink håller på att undersökas, men det bedöms ännu så länge som osannolikt att den beror på fladdermöss, rävar, mårdhundar, katter, illrar eller mårdar. Men frågan undersöks vidare.

  En mås har nyligen visat sig bära coronavirus på sin fot och därför ska nu fler måsar undersökas.

  Likaså pågår undersökningar kring olika yrkesgrupper som är i kontakt med minkfarmar, exempelvis veterinärer, foderleverantörer och personal på maskinstationer.

  Källa: fødevarestyrelsen.dk

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen