Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 november

  Coronapengar till jordbruket nästa år

  EU överens om att extra pandemipengar ska börja betalas ut nästa år.

   Runt 82 miljarder kronor tillförs Cap i coronastöd.
  Runt 82 miljarder kronor tillförs Cap i coronastöd. FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT

  Det är sedan tidigare avgjort att den gemensamma jordbrukspolitiken, Cap, ska få ett budgettillskott till landsbygdsprogrammet på 8,07 miljarder euro, runt 82 miljarder kronor, för att hjälpa lantbrukare och landsbygd att återhämta sig från coronapandemin. Efter en överenskommelse mellan medlemsländerna och EU-parlamentet ska pengarna börja betalas ut redan 2021. I EU-kommissionens ursprungliga förslag inleddes utbetalningarna först 2022.

  Öronmärkning

  Lejonparten, runt 70 procent, läggs dock ut först 2022. I linje med de principer som diskuteras kring Cap-reformen öronmärks delar av coronapengarna. Minst 37 procent ska gå till åtgärder för miljö, klimat eller djurvälfärd, medan minst 55 procent ska gå till unga lantbrukare och gårdsinvesteringar som bidrar till en motståndskraftig, hållbar och digital återhämtning. Vilka definitioner som ska gälla för de olika öronmärkningarna är inte klart.

  – Med tanke på de exempellösa utmaningar som Europas lantbruk och landsbygd står inför så behöver det här stödet nå fram så snart som möjligt, sa Paolo De Castro, socialdemokratisk EU-parlamentariker som varit rapportör för ärendet i EU-parlamentet vid en presskonferens.

  De nya pengarna ska bakas in i lagförslaget om vad som ska gälla under de närmaste två åren, en övergångsperiod i väntan på att lagstiftarna ska komma överens om Cap-reformen och medlemsländerna hinna få de nya reglerna på plats. Det måste sedan klubbas formellt av EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet. EU-parlamentet planerar att rösta i december.

  Förändringar på gång i Sverige

  Besluten på EU-nivå påverkar arbetet med det svenska landsbygdsprogrammet. Det kommer att förändras nästa år, men det är ännu inte klart hur. EU-kommissionen ska godkänna alla ändringar, men kan inte ta emot några förslag innan de formella besluten om övergångsperioden är fattade. På Näringsdepartementet är planen att skicka in ett ändringsförslag så snart lagstiftningen är klar. Det blir snabba ryck och ledamöterna i övervakningskommittén kommer antagligen bara att få chans att uttala sig skriftligt.

  EU-parlamentet och medlemsländerna har även nått en kompromiss om hela långtidsbudgeten i veckan. De lagstiftande institutionerna är bland annat överens om att minst 30 procent av hela budgeten ska gå till att uppnå klimatmålen och att 7,5 procent av de årliga utgifterna ska riktas mot mål för biologisk mångfald från 2024. Från 2026 ska det vara 10 procent av de årliga utgifterna.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen