Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 maj

  Coronapandemin slår hårt mot USA:s lantbrukare

  New York.

  För amerikanska lantbrukare innebär coronapandemin en svår ekonomisk smäll. De tvingas nu slänga mängder av grödor och avliva hundratusentals grisar i veckan.

   Aaron Lehman, lantbrukare i Iowa.
  Aaron Lehman, lantbrukare i Iowa. FOTO: Mattias Lundblad

  Aaron Lehman, som driver ett lantbruk norr om Des Moines i delstaten Iowa och som ATL besökte tidigare i år, hade liksom många andra amerikanska bönder ordentliga problem med lönsamheten redan innan coronapandemin bröt ut.

  Det började med president Donald Trumps handelskrig med Kina, som stängde dörren till en av USA:s största exportmarknader. Under 2019 skapade översvämningar och torka i Mellanvästern ytterligare svårigheter.

  I januari i år började läget se ljusare ut, då USA och Kina undertecknade ett handelsavtal. Men kort därefter slog coronaviruset till. I mitten av mars stängde stora delar av USA:s ekonomi ned för att hejda spridningen av smittan.

  – Vi har tvingats sänka priserna på våra varor, framförallt på majs och sojabönor, eftersom det är så mycket mindre aktivitet i ekonomin nu, säger Aaron Lehman.

  – I nuläget har vi alldeles för mycket majs och går med förlust på produktionen.

  Dykande priserna

  Priserna på i stort sett alla grödor har sjunkit på grund av det osäkra läget. USA är, till stor del, satt på paus. Att många av landets restauranger stängt slår hårt mot jordbruket och det minskade behovet av bränsle gör att priserna på majs, som används till att tillverka etanol och som är en av USA:s största jordbruksprodukter, sjunkit till bottennivåer.

  – De enda lantbrukare i trakten som ser en ökad försäljning är de som odlar grönsaker och säljer direkt till konsumenterna, eftersom fler lagar mat hemma nu, säger Aaron Lehman.

  Han går själv i liknande tankar, om pandemin blir långvarig.

  – Vi ser över möjligheten att odla mer grönsaker och sälja direkt till folk. Men vi är inte de enda som tänker så, många bönder har köpt stora mängder frön och konkurrensen är hård.

  700 000 grisar måste avlivas i veckan

  Priserna på grödor och boskap väntas sjunka med 10 respektive 12 procent i år på grund av coronautbrottet. Jordbrukarorganisationer varnar för att konkurser bland lantbruksföretag kommer att öka kraftigt. Kim Reynold, guvernör i Iowa – en delstat som står för en tredjedel av USA:s grisproduktion – varnade i ett brev till Trump-regeringen för att 700 000 grisar i veckan måste avlivas runt om i USA.

  Anledningen är att utbrott av covid-19 bland personal tvingat charkuterifabriker att stänga. Den dagliga grisköttproduktionen har minskat med en tredjedel. Lantbrukare har även tvingats slänga mängder av mjölk, ägg och grönsaker. Enligt mejerikooperationen Dairy Farmers of America kasseras 14 miljoner liter mjölk om dagen.

  – Det har skett ett enormt skifte i behovet av mat när skolor, restauranger och andra institutioner har stängt, säger Mike Stranz, talesperson för organisationen National Farmers Union.

  – De senaste veckorna har mjölkbönder och grönsaksodlare drabbats hårdast eftersom de inte kan lagra färskvaror under en lång tid.

  Stödprogram

  USA:s jordbruksdepartement har annonserat ett stödprogram för lantbruket på 19 miljarder dollar, cirka 190 miljarder kronor, varav 160 miljarder kronor är direkta utbetalningar till bönder. Resten går till att köpa upp kött, mejeriprodukter och grönsaker som ska delas ut i soppkök, som blivit en allt vanligare syn i USA eftersom över 26 miljoner amerikaner förlorat sina jobb till följd av coronapandemin.

  Mike Stranz på National Farmers Union hoppas att utbetalningarna kan nå amerikanska lantbrukare i slutet av maj för att lindra den värsta krisen.

  – Men det behövs också mer långsiktiga förändringar för att lantbrukarna ska kunna anpassa sig efter förändringarna i efterfrågan, säger Mike Stranz.

  – I stället för att hjälpa mjölkbönder att upprätthålla nuvarande utbud av mjölk behöver de stöd från regeringen under pandemin för att ha råd att minska produktionen så att priserna hålls på en vettig nivå.

  Läs också ATL:s tidigare intervju med Aaron Lehman: ”Vi jordbrukare fick ta hela smällen”

  Relaterade artiklar

  Till toppen