Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 oktober

  Coronapandemin smittar Lantmännens tillväxt

  De senaste årens tillväxt i Lantmännen är bruten. Under årets första åtta månader har Lantmännen Unibake och Swecon drabbats hårt av coronapandemin. Men de traditionella spannmålsaffärerna går bra och resultatet når en ny rekordnivå.

  – Det här känns otroligt skönt, säger ordförande Per Lindahl till ATL.

  FOTO: Cecilia Persson

  Minskad försäljning till restauranger och andra aktörer inom Food Service har drabbat både Lantmännen Unibake och Lantmännen Cerealia. Det tynger resultatet i Lantmännens livsmedelsdivision, som landar på en betydligt lägre nivå än samma period i fjol. Rörelseresultatet dyker från 682 till 504 miljoner kronor och lönsamheten (rörelsemarginalen) minskar från nästan 7 procent till 5.

  Även Swecon, som handlar med anläggningsmaskiner från Volvo, drabbas av en nedgång i försäljningen jämfört med i fjol, från 277 miljoner kronor till 262 miljoner kronor. Här stärks dock lönsamheten något, och ligger kvar strax över 5 procent.

  Totalt landande Lantmännens omsättning för de första åtta månaderna på 30,5 miljarder kronor, vilket är en nedgång med närmare 4 procent jämfört med samma period ifjol. Samtidigt ökar vinsten före skatt till 1,32 miljarder kronor vilket uppges vara nytt rekord i rena pengar. Vinstmarginalen hamnar dock på 4,3 procent, i nivå med samma period 2017.

  Kärnverksamheten levererar

  Lantbruksdivisionen visar ett betydligt högre resultat än föregående år, 339 miljoner kronor jämfört med 104 miljoner kronor under samma period i fjol, då verksamheten fortfarande led i sviterna av 2018 års torka. Även lönsamheten stärks och är nu tillbaka strax under 3 procent, på samma nivå som 2017.

  Det högre resultatet är enligt Lantmännen drivet av den svenska verksamheten. Årets skörd har varit mycket intensiv, uppger bolaget, med historiskt höga volymer på kort tid i augusti. Prognoserna pekar mot en skördevolym strax över snittet för de senaste fem åren, och spannmålskvaliteten är generellt god.

  Problembarnet i Lantbruksdivisionen är fortfarande Lantmännen maskin, som trots åtgärdsprogram och ny vd levererade ett nollresultat för perioden.

  Bra energi

  Den tidigare problemtyngda etanolverksamheten inom energidivisionen levererar bra, tack vare ökade etanolpriser, bättre utbyten i produktionen och högre producerade volymer, uppger Lantmännen. Fortsatta investeringar i havreförädling sker i Lantmännen Oats och anläggningen i Kimstad. Sprit- och stärkelsefirman Reppe fortsätter att utvecklas positivt, trots att efterfrågan på stärkelse till pappersindustrin har minskat. Efter att försäljningen av Aspenbränsle till hyr- och privatmaskiner avstannat nästan helt i början av pandemin uppges försäljningen ha tagit rekordfart i och med ökat hemmafix under senare delen av året.

  – Det här känns otroligt skönt. Det var oerhört nervöst när den här pandemin bröt ut och nu är jag oerhört lättad och stolt över det här företaget. Vi har byggt ett robust och starkt företag under lång tid, med starka ledare, bra personal och en bra strategi. Det betalar sig i svåra stunder, säger Per Lindahl, ordförande för Lantmännen, till ATL.

  Du brukar kredda Lantmännens personal och chefer. Men det behövs väl skicklighet för att bärga en sådan här skörd också, även om det är bra förutsättningar?

  – Visst är det så. Och det behövs också lönsamhet hemma på gården. Vi behöver verkligen ett sådant här 2020 efter torkan 2018, som även påverkade 2019 års resultat.

  Tillväxten är bruten. Finns det något som ni kunde ha gjort bättre?

  – Det finns det säkert, även om det är svårt att säga något konkret. I början av mars var allt så osäkert och det var oklart vilken väg det här kommer att ta. I ett sådant läge gäller det att dra ner på kostnader och göra det snabbt, det är det som är avgörande. Men vi har tappat i försäljning, det är klart att det har påverkat.

   Per Lindahl, ordförande för Lantmännen.
  Per Lindahl, ordförande för Lantmännen. FOTO: Lantmännen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen