Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 mars

  Stor potential för nytt vårrapskoncept

  Clearfieldsystemet med herbicidtolerant vårraps kan ta 30 procent av marknaden i år, spår Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare (SFO).

   Albin Gunnarson, agronom och odlingsexpert på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, tror att Clearfieldskonceptet gör det möjligt att odla vårraps på nya ställen.
  Albin Gunnarson, agronom och odlingsexpert på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, tror att Clearfieldskonceptet gör det möjligt att odla vårraps på nya ställen. FOTO: Tove Nilsson

  Konceptet bygger på vårrapssorter som är toleranta mot den aktiva substansen imazamox som har en mycket bredverkande effekt mot både gräsogräs och örtogräs. Clearfieldsystemet finns i många andra länder som till exempel Kanada, Finland och Ryssland.

  Till skillnad från andra liknande system som Roundup Ready eller Liberty Link bygger systemet inte på genmodifiering utan på en naturlig mutation, vilket gjort det möjligt att odla grödan i EU. Att BASF fick herbiciden Cleravo som innehåller imazamox godkänd förra sommaren i Sverige öppnade upp för konceptet här. Inför den här säsongen marknadsförs två vårrapssorter i konceptet, Solar CL och Cultus CL.

  – Det här är ett mycket intressant koncept med möjlighet att bekämpa ogräs på ett betydligt effektivare sätt än vad man kan göra med andra herbicider, säger Albin Gunnarson, agronom på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

  På mullrikare jordar

  Med Clearfieldsystemet kan vårrapsodlingen flytta ut på mullrikare jordar och fält där ett högt ogrästryck tidigare satt stopp för grödan. Liknande utveckling har skett i Finland där systemet funnits sedan 2011.

  – Konceptet har chans att lyfta vårrapsodlingen i Sverige, vi kanske kan närma oss 10 000 hektar, säger han.

  De senaste åren har vårrapsarealen varit pressad i Sverige mycket beroende på förbudet mot betning med neonikotinoider som infördes 2013. Förra året odlades vårraps på 6600 hektar. Baserat på information från utsädesförsäljningen kan Clearfieldkonceptet ta så mycket som 30 procent av vårrapsmarknaden i år, tror han.

  – Men på en styv lerjord som inte har stora ogräsproblem passar fortfarande en konventionell sort bättre, säger han.

  Viktigt med strategi

  Att Clearfieldsystemet nu introduceras i Sverige förändrar vårrapsodlingen på det sättet att det blir viktigare att ha en tydlig herbicidstrategi i odlingen och att välja sort efter det. En annan högst väsentlig sak är att hålla reda på var Clearfieldsorterna odlas och var den konventionella rapsen odlas.

  Alla konventionella rapssorter dör nämligen om de besprutas med Cleravo.

  LÄS OCKSÅ: Träda kan bli lönsammastLÄS OCKSÅ: Vårbrukstema: 13 lantbrukare om årets vårsåddLÄS OCKSÅ: Stödfrågan viktigast för nya generaldirektören

  Till toppen