Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 augusti 2018

  Centerpartiet vill ge mer krisstöd per djur

  Annie Lööf föreslår en dubblad kompensation jämfört med regeringen.

   Lantbrukarna Fredrik Andersson och Marianne Holmström visar Annie Lööf (C) runt på Tarby gård.
  Lantbrukarna Fredrik Andersson och Marianne Holmström visar Annie Lööf (C) runt på Tarby gård. FOTO: Hamid Ershad, Centerpartiet

  Centerpartiet blev tredje borgerligt parti ut att hålla en officiell presskonferens om torkan. Partiledare Annie Lööf höll sin på Tarby gård i Vallentuna. Där presenterades bland annat ett förslag om att ge lantbrukare en ersättning på 750 kronor per vuxet djur, jämfört med regeringens 375 kronor. Centerpartiet vill också att torkdrabbade växtodlare får ett krisstöd redan i år, något regeringen inte föreslagit. Hur det ska fördelas är inte klart, men totalkostnaden i år beräknas till 200 miljoner kronor. För hela torkstödet vill Centerpartiet lägga 800 miljoner i år, 760 miljoner 2019 och 250 miljoner kronor 2020.

  Stödtaket på 150 000 kronor per företag under tre år, det högsta EU:s regelverk tillåter, vill Centerpartiet inte spräcka.

  – Men vi vill att regeringen snarast lämnar in en ansökan om att utökat statsstöd så att vi kan höja taket för vad varje gård kan få, säger Annie Lööf till ATL.

  Skulle det ske, och ansökan beviljas, vill Centerpartiet satsa en miljard nästa år, lika mycket 2019 och 250 miljoner 2020 på ytterligare krisstöd för lantbruket.

  Ensamma

  Alliansen höll i tisdags en gemensam presskonferens med förslag om krisberedskap och krishantering. Någon sådan samlad ansträngning har uppenbarligen inte kunnat göras för krispaketen om torkan. Moderaternas miljö- och jordbrukspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard har sagt att storleken på regeringens krisstöd är ungefär vad Moderaterna kan tänka sig, och att fördelningen för 2018 är rimlig. Kristdemokraterna sade ingenting om krisstöd vid sin presskonferens tidigare i dag, och i skrivande stund har Liberalerna inte föreslagit någon utökad budget för sådana.

  Annie Lööf vill inte riktigt svara på frågan om vilket stöd hon tror sig ha bland Allianskollegorna för en mångmiljardsatsning på torkdrabbade lantbrukare.

  – Det vore välkommet om hela Alliansen ställer sig bakom det här, men det här är Centerpartiets besked och som på alla andra områden kommer fortsatta förhandlingar ske på det här området.

  För att snabba upp utbetalningen av de vanliga EU-stöden vill Centerpartiet lägga 30 miljoner kronor om året till Jordbruksverket. Att Jordbruksverket tidigare sagt att det inte är brist på pengar som är problemet påverkar inte förslaget.

  – Vi lägger pengar för att markera att det här är viktigt och måste åtgärdas skyndsamt.

  Ändrade skatteregler

  Centerpartiet föreslår också att 20 miljoner mer i sänkta slakterikontrollavgifter jämfört med regeringen, och att det i år läggs 50 miljoner på transportbidrag för foder. Partiet lägger också förslag om att aktiebolag ska få ompröva sina deklarationer sex år tillbaka, vilket i dag är möjligt för enskilda näringsidkare.

  Dagens anståndsregler, som gäller en till två månader vid ekonomiska problem som företaget inte kan påverka, bör för berörda näringar förlängas till ett år, enligt Centerpartiet. Skatteverket föreslås också få 10 miljoner extra per år i tre år för att underlätta för bönder att deklarera. För att öka livsmedelsexporten vill Centerpartiet lägga totalt 30 miljoner under tre år på landsgodkännanden och lika mycket på livsmedelsattachéer på viktiga marknader.

  LÄS OCKSÅ: KD: Hyr frysfartyg för att lagra köttLÄS OCKSÅ: Här är regeringens krispaket för torkan

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen