Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 april

  Center för pälsdjursvälfärd

  EU-kommissionen etablerar omdiskuterat välfärdscenter för pälsdjur.

   Mink är ett av djuren som kommer beröras av det nya välfärdscentret.
  Mink är ett av djuren som kommer beröras av det nya välfärdscentret. FOTO: SPR

  I början av 2020 inrättar EU-kommissionen ett europeiskt referenscenter för djurvälfärd inom bland annat pälsindustrin. I januari i år antogs också pälsdjursprogrammet Wel Fur, som kan komma att ligga till grund för eventuell lagstiftning på området.

  Djurrättsorganisationer har riktat stark kritik mot satsningarna. Paraplyorganisationen för djurrättsorganisationer, Eurogroup for Animals, uppmuntrar kandidater till EU-parlamentet att motsätta sig initiativ som kommer ge bidrag till pälsindustrin.

  Ska bidra till god djurvälfärd

  Detta möter i sin tur kritik från Fur Europe, en intresseorganisation för europeiska pälsproducenter.

  “Jag förstår inte hur djurvälfärdsorganisationer kan vara emot mer forskning på området, men jag applåderar att kommissionen tagit ställning för forskning och inte populism i den här frågan”, säger Mette Lykke Nielsen, ordförande för Fur Europe, i ett pressmeddelande.

  Referenscentret kommer att samla och utföra forskning samt bidra till kommunikationen kring vad god djurvälfärd är. Utöver de klassiska pälssorterna kommer centret även hantera välfärd för fjäderfän och kaniner.

  Relaterade artiklar

  Till toppen