Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 oktober 2019

  Cecilia Malmström: USA är piggt på tullar

  Att USA nu inför tullar mot EU kommer att påverka världsekonomin negativt, säger EU:s avgående handelskommissionär Cecilia Malmström. För Sveriges del drabbas bland annat griskött, mejeriprodukter och sylt.

   EU:s avgående handelskommissionär Cecilia Malmström säger att om USA inte backar är det troligt att EU svarar med egna tullar mot USA. Arkivbild från december 2018.
  Bild 1/3 EU:s avgående handelskommissionär Cecilia Malmström säger att om USA inte backar är det troligt att EU svarar med egna tullar mot USA. Arkivbild från december 2018. FOTO: Tomas Oneborg/SvD/TT
   Svensk sylt är en av de varor som drbbas av USA:s tullar mot EU.
  Bild 2/3 Svensk sylt är en av de varor som drbbas av USA:s tullar mot EU. FOTO: Mostphotos
   Även svensk fläsk blir dyrare för amerikaner att köpa.
  Bild 3/3 Även svensk fläsk blir dyrare för amerikaner att köpa. FOTO: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

  – Det är klart att jag är besviken. Att införa tullar och trappa upp en handelskonflikt av den här magnituden är dåligt för EU:s ekonomi, för USA:s ekonomi och för världsekonomin. Men USA är piggt på tullar, säger Cecilia Malmström till TT.

  Världshandelorganisationen WTO har godkänt att USA inför tullar på varor från EU till ett värde av 7,5 miljarder dollar. Detta för att straffa EU för att flygplanstillverkaren Airbus har fått otillåtet stöd. Från den 15 oktober belägger USA europeiska flygplan med tullar på 10 procent. Industri- och jordbruksprodukter beläggs med tullar på 25 procent.

  Inte förvånad

  Cecilia Malmström är inte förvånad över beskedet om de nya tullarna.

  – Det här är en process som har pågått i närmare 15 år. Det enda som vi inte har vetat var hur omfattande tullarna skulle bli, säger Cecilia Malmström.

  I början av 2020 kommer WTO ge ett motsvarande besked om hur stora tullar EU får införa mot USA på grund av det stöd som den amerikanska staten har gett flygplanstillverkaren Boeing. Cecilia Malmström tror att det kommer att röra sig om ungefär samma summor.

  – Det hade varit mycket bättre att frysa tullarna och försöka komma överens om hur vi ska avveckla subventionerna. Vi borde sätta upp en global standard så att även länder som Indien, Kina och Ryssland slutar med otillåtna subventioner, säger Cecilia Malmström.

  Preliminär lista

  Nu är det sannolikt att EU inför tullar som svar mot USA. Det finns en preliminär lista som omfattar livsmedel, whiskey, resväskor av märket Samsonite, vissa maskinprodukter, kemikalier och vissa flygplansdelar, bland annat.

  – Det finns en lång lista på tänkbara produkter. Jag hoppas att vi slipper införa nya tullar mot USA. Men om USA inte backar kommer nog de flesta av EU:s medlemsländer att tycka att vi ska göra ett motdrag, säger Cecilia Malmström.

  Sedan tidigare finns amerikanska tullar mot stål och aluminium från Europa. Senast den 13 november kan USA besluta att införa biltullar mot Europa.

  – Möjligen kan de nu beslutade tullarna dämpa USA:s iver att införa nya tullar. USA:s tullar slår väldigt hårt mot USA:s egen ekonomi. Det finns väldigt många i USA som är emot att införa biltullar, säger Cecilia Malmström.

  Drabbar sylten

  Handelsminister Anna Hallberg (S) säger att det är svårt att överblicka exakt hur det svenska näringslivet påverkas av de nya tullarna.

  – Vid sidan av den export som går direkt från Sverige till USA finns den svenska export som går via andra EU-länder till USA, säger Hallberg till TT.

  Den sektor i Sverige som påverkas direkt av de nya tullarna är lantbruk och livsmedel. Griskött, mejeriprodukter och sylt finns på den amerikanska lista över svenska produkter som påverkas. Enligt Kommerskollegium är det framför allt den svenska sylten som påverkas.

  – Regeringen ska kontakta de branschorganisationer som företräder svenskt lantbruk och svensk livsmedelsindustri för att ta reda på vad vi kan göra, säger Anna Hallberg.

  Hon är kritisk mot att USA inför nya tullar.

  – Det är allvarligt, alla hot mot den öppna handeln hotar vår ekonomi och våra jobb.

  Största tullarna hittills

  USA har fått godkänt i ett beslut av världshandelsorganisationen WTO att införa strafftullar på varor från EU till ett värde av 7,5 miljarder dollar (omkring 74 miljarder kronor). Beskedet från WTO är det senaste kapitlet i den 15 år långa striden mellan EU och USA om olagligt stöd till de båda flygplanstillverkarna Airbus och Boeing.

  Beslutet innebär att USA kan belägga allt från laxfiléer till flygplansdelar med tariffer.

  Straffet som beslutats av WTO är det största i världshandelsorganisationens historia.

  Källa: TT

  Export av svensk sylt drabbas

  Den svenska export som påverkas av de nya amerikanska tullarna mot EU är värd sammanlagt 47 miljoner kronor, uppger Petter Stålenheim, ämnesråd på Kommerskollegium, för TT.

  Den enskilda produktgrupp som påverkas mest är sylter och geléer gjorda på olika bär. Totalt 21 procent av den svenska exporten av sådana produkter, till ett värde av 41 miljoner kronor, går till USA, säger Petter Stålenheim.

  Källa: Kommerskollegium

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen