Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 maj

  De satsar på mobil utsädesrensning: ”Intresset ökar”

  SALA

  Cirka 7 000 ton utsäde varje år – så mycket rensar Catrinelunds gård med sina mobila rensverk. Nu förlänger de säsongen med en tur från Sala till Skellefteå. – Vi åker dit det finns bra jobb, säger Markus Lantz som är ansvarig för utsädesrensningen.

  Tekniken med mobil utsädesrensning har funnits på Catrinelunds gård sedan 1985. Då satt rensverket på en vagn bakom en traktor.

  – Kunderna kom aldrig och hämtade sitt utsäde när det var färdigrensat och det var så idén med mobil utrensning började, säger Markus Lantz som är ansvarig för företagsdelen i dag.

   Catrinelunds gård AB i Sala har de senaste åren rensat runt 7 000 ton utsäde med sina tre mobila rensverk.
  Catrinelunds gård AB i Sala har de senaste åren rensat runt 7 000 ton utsäde med sina tre mobila rensverk. FOTO: Marion Palm

   Havre, vete och korn är de vanligaste sorterna som rensas. Här en del av råvaran som rensats ut och inte ska användas.
  Havre, vete och korn är de vanligaste sorterna som rensas. Här en del av råvaran som rensats ut och inte ska användas. FOTO: Marion Palm

  Sedan 1985 har det hänt en del. Traktor och vagn har ersatts med lastbilar och nu har bolaget tre maskiner i drift, den tredje blev klar våren 2018. Teamet består av tre personer som jobbar med rensningen på plats hos lantbrukare samt Markus Lantz som sköter planeringen. Det har gett större kapacitet och mindre stress.

  – Nu rensar vi ungefär 7 000 ton utsäde om året, säger Markus Lantz.

  De rensar flera typer av utsäde: havre, korn och vete, bönor och ärter, och även raps och lin i begränsad omfattning.

  Läs mer: Ökat intresse för eget utsäde

  Mindre betning

  Rensningen sållar bort ogräsfrön, små kärnor, smuts, damm och halmstrån. I år har det krävts mindre användning av betningsmedel än vanligt då den torra sommaren innebär mindre svampsjukdomar, säger Markus Lantz. I stället har det varit flygsot som krävt betning.

  – När vi inte behöver beta blir arbetet lättare och det ger lägre även kostnader för lantbrukaren.

   Företaget bygger maskinerna själva. Det här tredje rensverket blev klart våren 2018. Sedan dess har man större kapacitet och mindre stress.
  Företaget bygger maskinerna själva. Det här tredje rensverket blev klart våren 2018. Sedan dess har man större kapacitet och mindre stress. FOTO: Marion Palm

   Axel Röjerås sköter rensar utsädet med företagets nyaste lastbil med rensverk. Den blev klar våren 2018 och då utbildades Axel i arbetet och tog lastbilskörkort.
  Axel Röjerås sköter rensar utsädet med företagets nyaste lastbil med rensverk. Den blev klar våren 2018 och då utbildades Axel i arbetet och tog lastbilskörkort. FOTO: Marion Palm

  När ATL är på plats besöker vi Anders Åhman som är spannmålsodlare i Västerfärnebo. Han har rensat utsäde med hjälp av Catrinelunds gård i fyra år och innan det hade han hjälp av en lokal kvarn i området. I vår rensar han 40 ton.

  – Har man bra råvara som man är nöjd med, varför ska man då inte använda det? Speciellt ett sånt här år när utsädet man köper kan vara av sämre kvalitet finns det ingen anledning att ändra på det och köpa nytt, säger Anders Åhman.

  Förlänger säsongen

  De stora rensningssäsongerna är på hösten och våren. Tidigare år har bolaget främst haft uppdrag i området kring Mälardalen, men i år förlänger de säsongen genom att göra sin första rensning i Skellefteå.

  – Vi åker dit det finns bra jobb. Tidigare har vi varit inne på att åka söderut, men detta passar oss bättre. Genom att åka norrut hinner vi ändå med våra befintliga kunder.

  ”Intresset ökar”

  Det krävs en del av lantbrukaren som rensar eget utsäde, vilket gör att många väljer att ta vad han kallar den ”enkla vägen” och köpa i stället. I år har priserna på utsäde varit högre än vanligt, vilket gör det mer lönsamt att rensa eget utsäde om man är nöjd med sina sorter.

  – Det borde finnas en större marknad och jag tycker mig se att intresset ökar. Särskilt när prisskillnaden, som nu ligger högre än vanligt på grund av bristen på utsäde, är det fler som väljer att rensa eget, säger Markus Lantz.

   Markus Lantz är ansvarig för utsädesrensningen. I år har företaget förlängt säsongen genom att åka till Skellefteå och rensa utsäde.
  Markus Lantz är ansvarig för utsädesrensningen. I år har företaget förlängt säsongen genom att åka till Skellefteå och rensa utsäde. FOTO: Marion Palm
   Det är mycket finjusteringar för att rensningen ska bli så korrekt som möjligt. Havre kan vara extra svårt att rensa, berättar Markus Lantz.
  Det är mycket finjusteringar för att rensningen ska bli så korrekt som möjligt. Havre kan vara extra svårt att rensa, berättar Markus Lantz. FOTO: Marion Palm

  Catrinelunds Gård AB

  Bolagsform: Aktiebolag

  Grundat: 2011, drevs tidigare som enskild firma i många år.

  Ägare: Göran Carlsson

  Antal anställda: 12

  Omsättning: 24 miljoner 2018

  Resultat: +- noll. ”Dåligt år på jordbruket, dåligt år för gräsklippare”, säger bolagets VD Niclas Carlsson.

  Vinstmarginal: Två procent 2018

  Areal: Cirka 560 hektar med arrenden

  Storlek på investering: Cirka 4,5 miljoner för den tredje lastbilen med rensningsmaskin.

  Företagsben: Mobil utsädesrensning, maskinförsäljning med fokus på täckdikningsmaskiner, lantbruk med inriktning på spannmål och fröodling och skog- och trädgårdsbutik med serviceverkstad.

   Anders Åhman som är spannmålsodlare i Västerfärnebo får sin råvara rensad. Han rensar själv 40 ton men har gått ihop med fler lantbrukare för att få ihop en större mängd att rensa.
  Anders Åhman som är spannmålsodlare i Västerfärnebo får sin råvara rensad. Han rensar själv 40 ton men har gått ihop med fler lantbrukare för att få ihop en större mängd att rensa. FOTO: Marion Palm
   Här kommer havren som inte håller måttet för att bli utsäde.
  Här kommer havren som inte håller måttet för att bli utsäde. FOTO: Marion Palm

  Rensat utsäde per år – höst och vår

  2015/2016: 6 750 000 kg

  2016/2017: 6 500 000 kg

  2017/2018: 7 485 000 kg

  2018/2019: 5 980 000 kg (inte färdigrensat ännu)

   Via plaströr sorteras det rensade utsädet ut och samlas upp i plastsäckar om 600 kilo.
  Via plaströr sorteras det rensade utsädet ut och samlas upp i plastsäckar om 600 kilo. FOTO: Marion Palm
   Tidigare år har bolaget främst rensat i området kring Mälardalen, men i år förlänger de säsongen genom att göra sin första rensning i Skellefteå.
  Tidigare år har bolaget främst rensat i området kring Mälardalen, men i år förlänger de säsongen genom att göra sin första rensning i Skellefteå. FOTO: Marion Palm

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen