Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 december 2018

  Hot, hopp och utmaningar för jordbrukspolitiken 2019

  Ekonomisk och ekologisk hållbarhet kommer att bli ännu viktigare nästa år – det är tydligt när åtta av ATL:s branschreportrar tittar på vad som väntar efter nyår. I dag: Sara Johansson om politikåret 2019.

  HOT: Reformen av Cap

  Få saker har så stor påverkan på majoriteten av Sveriges bönder som EU:s gemensamma jordbrukspolitik, Cap. Den ska än en gång reformeras, och förändringarna kan bli revolutionerande. Medlemsländerna ska få mer ansvar att själva forma vilka stöd som ska ges med vilka krav. Det kan bli krångligare och långsammare och skapa större skillnader i konkurrensvillkoren mellan lantbrukare i olika EU-länder.

  HOPP: Reformen av Cap

  Å andra sidan finns möjligheten att forma en jordbrukspolitik som bland annat är mer anpassad till de skiftande naturgivna villkor som gäller för bönder från polcirkeln till Medelhavet. Onödigt krångel kan tas bort och stöden utformas att ge viss ekonomisk grundtrygghet och samtidigt hjälpa jordbruket att både anpassa sig till klimatförändringarna och öka näringens bidrag till att motverka dem.

  UTMANING: Reformen av Cap

  Det kommer att dröja innan vi vet var reformen landar. Det ser allt mer sannolikt ut att tillämpningen av nya Cap skjuts fram ett eller flera år från den planerade starten 2021. Då blir utmaningen för en bonde att dels leva med det gällande regelverket som de flesta, av olika skäl, anser fungera rätt dåligt, dels att planera för en verksamhet utan att veta hur förutsättningarna ser ut om två år.

  Läs mer:

  Skogsåret 2019: Hopp om högkonjunktur i skogenTeknikåret 2019: Hög tid att bekänna färg om digital teknikAnimalieåret 2019: Stålbadet fortsätter för Sveriges grisbönderVäxtåret 2019: Höstsådden på väg mot nya rekordnivåer

  Relaterade artiklar

  Till toppen