Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 juli 2019

  Byggde egen pump för att lösa bevattningen

  Stallarholmen 

  Inför bevattningssäsongen har det varit tufft att få tag på utrustning. Lantbrukaren Anders Norlén byggde en egen bevattningspump som tar upp vatten direkt från Mälaren – något som sparat honom 100 000 kronor.

  Under våren bestämde sig tidigare spannmåls- och gräsmatteodlaren Anders Norlén för att satsa på grönsaker i ett försök med 100 000 vitkålsplantor. Men att få tag på en bevattningspump under senvåren visade sig vara svårare än han trott.

  – Hela Sverige var mer eller mindre renskrapat på bevattningsmaskiner och bevattningspumpar. Därför blev det den här lösningen, säger lantbrukaren Anders Norlén som driver gården Kilfröslunda i Sörmland.

   ”Hela Sverige är mer eller mindre renskrapat på bevattningsmaskiner och bevattningspumpar”, säger lantbrukaren Anders Norlén.
  ”Hela Sverige är mer eller mindre renskrapat på bevattningsmaskiner och bevattningspumpar”, säger lantbrukaren Anders Norlén. FOTO: Marion Palm

  Köpte utrustning i Nederländerna

  Han letade först efter begagnade pumpar att köpa i Sverige men fick inget napp. Då dök alternativet att köpa en helt ny pump upp, men det skulle ha kostat honom närmare 185 000 kronor. Eftersom det här är Norléns första år med grönsaksodling ville han hålla ner investeringen på en så låg nivå som möjligt. Därför började han kolla på möjligheter utanför Sverige. I Nederländerna hittade han en Rovattipump som han köpte tillsammans med det nederländska primingsystemet.

   Trots att det krävdes en resa till Holland och en del arbetstimmar för att få i gång pumpen räknar Anders Norlén med att han sparat 100 000 kronor på hemmabygget.
  Trots att det krävdes en resa till Holland och en del arbetstimmar för att få i gång pumpen räknar Anders Norlén med att han sparat 100 000 kronor på hemmabygget. FOTO: Marion Palm

  – Det är väldigt intressant att jämföra det nederländska med det svenska. På det svenska har man en elpump, men på den här sitter en elventil där man släpper ner vattnet baklänges. Så pumpen går aldrig torr. Det finns alltid vatten i slangen men det finns ingen bottenventil ner i Mälaren.

   I Nederländerna hittade han en Rovattipump som han köpte tillsammans med det nederländska primingsystemet.
  I Nederländerna hittade han en Rovattipump som han köpte tillsammans med det nederländska primingsystemet. FOTO: Marion Palm

  Trygg och enkel motor

  Motorn som driver pumpen hittade han på en tröskskrot hemma i Sverige. Det blev en Perkinssexa på 90 hästkrafter.

  Varför valde du just den motorn?

  – Jag ville ha en motor som var tillräckligt stark så att det inte skulle gå tungt. Den har 90 hästkrafter men är ändå bränslesnål, har billiga delar, är driftsäker och enkel. Om denna skulle haverera är det enkelt att få tag på en ny.

   Nu går pumpen på gröndiesel, men förhoppningen är att framöver kunna köra pumpen på RME, biodiesel gjord på rapsolja och metanol.
  Nu går pumpen på gröndiesel, men förhoppningen är att framöver kunna köra pumpen på RME, biodiesel gjord på rapsolja och metanol. FOTO: Marion Palm

  Startas från fältet

  Trycket i pumpen kan han ställa in på flera olika sätt – antingen med hjälp av knapparna vid pumpen eller med hjälp av mobiltelefonen.

  – Ofta står jag vid bevattningsmaskinen och startar pumpen med hjälp av telefonen genom att skicka ett sms.

   ”Det finns alltid vatten i slangen men det finns ingen bottenventil ner i Mälaren”, förklarar Anders Norlén.
  ”Det finns alltid vatten i slangen men det finns ingen bottenventil ner i Mälaren”, förklarar Anders Norlén. FOTO: Marion Palm

  Trots att det krävdes en resa till Nederländerna och en del arbetstimmar för att få i gång pumpen räknar Anders Norlén med att han sparat 100 000 kronor på hemmabygget.

  – Det visar sig att det blev väldigt bra den här gången för den går faktiskt riktigt billigt också. Den dricker ungefär sju liter bränsle i timmen när vi vattnar för fullt.

  Finns det några förbättringar du vill göra?

  – Det skulle vara att köra pumpen på RME, det skulle vara det absolut bästa. Men då behöver jag bättre lagringsmöjligheter.

  RME, biodiesel gjord på rapsolja och metanol, ska helst lagras mörkt, med cirkulation, jämn temperatur och avfuktare. Den möjligheten har Anders Norlén inte i nuläget. I stället kör han pumpen på gröndiesel.

   Via mobilen kan Anders Norlén starta pumpen när han står vid bevattningspumpen i vitkålsfältet.
  Via mobilen kan Anders Norlén starta pumpen när han står vid bevattningspumpen i vitkålsfältet. FOTO: Marion Palm

  Mer bevattning

  Men bevattningsplanerna slutar inte där. Om försöket med grönsaksodlingen går vägen planerar Anders Norlén att på sikt utöka arealen från dagens fyra hektar till tio. Han odlar även vall och därför finns det planer på ytterligare en ny bevattningsinvestering.

  – Jag kollar på att gräva ner stamledningar över hela gården och det kommer gå åt någonstans på tre kilometer rör. Men den investeringen får nog vänta till nästa år.

   Satsningen på grönsaker fick Norlén att investera i bevattningspumpen.
  Satsningen på grönsaker fick Norlén att investera i bevattningspumpen. FOTO: Marion Palm

  Företaget

  Grundat: 2005

  Bolagsform: Enskild firma

  Areal: 120 ha varav 60 ha åker.

  Storlek på investering: Pumpen kostade 85 000 kronor

  Omsättning 2017: 3 mkr

  Omsättning 2018: 1,8 mkr

  Resultat 2017: 635 000 kronor

  Resultat 2018: 420 000 kronor

  Relaterade artiklar

  Till toppen