Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari

  De kör ut hö till torkdrabbade bönder

  Bränderna och torkan i Australien har lett till akut foderbrist för många bönder. Därför kör en grupp på över 200 volontärer drygt 90 mil för att dela ut hö till 450 torkdrabbade lantbrukare.

   220 lastbilar lastade med hö ska färdas 90 mil och dela ut hö till lantbrukare.
  220 lastbilar lastade med hö ska färdas 90 mil och dela ut hö till lantbrukare. FOTO: Burrumbuttock Hay Runners

  Över 100 000 lantbruksdjur har enligt australiska myndigheter dött i bränderna som rasat sedan september 2019. För många vars djur klarat sig från bränderna är det nu akut att få tag på foder.

  Det vill ”Burrumbuttock Hay Runners” hjälpa till med. Initiativet går ut på att samla in hö från bönder som vill och har möjlighet att hjälpa sina drabbade kollegor, för att sedan ge sig ut på vägarna för att lämna av balar till lantbrukare som lider av akut foderbrist.

  – Vi har 220 lastbilar som ska lastas med hö. Det har varit svårt att få tag på, men vi har många som vill ställa upp och bidra så nu är vi i fas, säger grundaren Brendan Farrell till ATL.

  Läs också: Regnet kom med välkommet andrumLäs även: Minst två lantbrukare har omkommit i Australiens bränder

   Brendan Farrell är själv lantbrukare och drog igång initiativet 2014.
  Brendan Farrell är själv lantbrukare och drog igång initiativet 2014. FOTO: Burrumbuttock Hay Runners

  Ska ge hö till 450 bönder

  Han är själv bonde och driver lantbruk med köttproduktion och växtodling. Projektet ”Burrumbuttock Hay Runners” startade 2014 och nu, sex år senare, har gruppen genomfört elva stora körningar. Den 24-26 januari är det dags för nästa och då ska 450 bönder få omkring 20-30 höbalar var, berättar Brendan Farrell som har fullt upp med förberedelserna när ATL ringer upp.

  – Vi är omkring 100 personer som jobbar med förberedelserna och under själva körningen är vi ännu fler. Vi får fortfarande in förfrågningar från lantbrukare som behöver foder så det handlar både om att planera rutten och att se till att vi hjälper alla vi kan.

   Nästa körning planeras pågå mellan den 24-26 januari.
  Nästa körning planeras pågå mellan den 24-26 januari. FOTO: Burrumbuttock Hay Runners

  ”Stora problem”

  På måndagen rasade ett hundratal bränder i Australien varav 36 fortfarande uppges vara utom kontroll, rapporterar The Guardian som hänvisar till uppgifter från den australiska brandkåren. 28 personer har dött i bränderna och både vilda djur och boskap har skadats, dött eller tvingats till avlivning på grund av bränderna.

  – Det är ett extremt år och vi är så tacksamma för alla som bidrar och hjälper till med foder. Att bränderna lugnar sig betyder inte att faran är över, torkan innebär fortfarande stora problem.

   Rutten kommer att gå från Burrumbuttock till Armidale, vilket är en sträcka på drygt 90 mil.
  Rutten kommer att gå från Burrumbuttock till Armidale, vilket är en sträcka på drygt 90 mil. FOTO: Burrumbuttock Hay Runners

  Hur tas initiativet emot av lantbrukarna ni träffar?

  – Med stor tacksamhet. Det är helt fantastiskt att ta okända lantbrukare i hand och veta att vi kunnat hjälpa till och se till att de kan känna lugn och ro på sina gårdar och vara trygga i att de klarar sig ur den värsta torkperioden och den värsta foderbristen.

  Vad vill du åstadkomma genom att göra detta?

  – Jag gör det för att visa mina barn att man ska ställa upp för varandra. Och jag får träffa helt fantastiska och generösa människor som vill hjälpa andra i nöd, samtidigt som detta får spridning ut i världen så att vi kan visa vad människor faktiskt kan göra.

  Rutten kommer att gå från Burrumbuttock till Armidale, vilket är en sträcka på drygt 90 mil.

   ”Vi får fortfarande in förfrågningar från lantbrukare som behöver foder så det handlar både om att planera rutten och att se till att vi hjälper alla vi kan”, säger Brendan Farrell.
  ”Vi får fortfarande in förfrågningar från lantbrukare som behöver foder så det handlar både om att planera rutten och att se till att vi hjälper alla vi kan”, säger Brendan Farrell. FOTO: Burrumbuttock Hay Runners

  Relaterade artiklar

  Till toppen