Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 mars 2018

  Budgetutskott: Skär inte ned Cap

  EU-parlamentets budgetutskott vill ha en minst lika stor jordbruksbudget som i dag.

  FOTO: Ann Lindén

  Den gemensamma jordbruksbudgeten ska minst ligga på nuvarande nivå. Det menar EU-parlamentets budgetutskott i sitt förslag till ställningstagande inför EU-kommissionens förslag om EU:s nästa långtidsbudget.

  Den omfattningen på stöden menar utskottet är nödvändig för att säkra EU:s livsmedelsförsörjning och en hållbar utveckling, hålla kvar människor och arbetstillfällen på landsbygden och förse konsumenterna med hälsosam, högkvalitativ och prisvärd mat.

  Budgetutskottet framhåller också vikten av att finansiera lantbrukets miljö- och klimatarbete, liksom att trygga böndernas inkomster.

  Budgetförslag i maj

  Hela EU-parlamentet väntas rösta i mitten av mars. Parlamentets rapport har ingen bindande effekt, utan är en signal till EU-kommissionen om hur de folkvalda vill att långtidsbudgeten ska se ut. EU-kommissionens förslag på en ny långtidsbudget kommer i maj.

  Sedan ska medlemsländerna i Rådet förhandla om det. EU-parlamentet kan säga ja eller nej till Rådets ståndpunkt, men inte ändra i det. Den nuvarande långtidsbudgeten gäller till och med 2020.

  Storleken på den gemensamma jordbrukspolitikens budget är en del av långtidsbudgeten, men utformningen av den är en separat process.

  LÄS MER: EU-kommissionen luftar Cap-budgetalternativPREMIUM: Jordbruksutskott vill ha större jordbruksbudgetPREMIUM: Jordbrukets plats i EU:s långtidsbudget het potatis

  Relaterade artiklar

  Till toppen