Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 september

  Budgetsvängning om pengar för stödstrul

  För ett år sedan skulle mindre pengar till Jordbruksverket och länsstyrelserna ge bättre stödadministration. I den kommande budgeten görs en helomvändning.

   Både Jordbruksverket och Skogsstyrelsen får mer pengar i höstbudgeten.
  Både Jordbruksverket och Skogsstyrelsen får mer pengar i höstbudgeten. FOTO: Börge Nilsson

  I år har Jordbruksverket och länsstyrelserna fått se sina förvaltningsanslag minskade. 12 miljoner mindre till Jordbruksverket och 15 miljoner mindre till länsstyrelserna var tänkt att effektivisera administrationen av jordbruksstöden, enligt regeringens, Centerpartiets och Liberalernas planer i höstbudgeten för 2020.

  Mindre pengar inte effektivt

  För nästa år tänker samma budgetpartners tvärtom. 2021 förstärks Jordbruksverket med 50 miljoner kronor och länsstyrelserna med 70 miljoner kronor. Syftet är detsamma som med sänkningen, att snabba upp stödutbetalningarna. Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson förklarar helomvändningen med att deras förhoppningar om effektivare stödhantering med mindre medel inte uppfylldes.

  – I dagsläget ser vi att det inte stämde.

  Förenkling för skogsägare

  Nytt i den kommande budgeten är även att SLU får 30 miljoner kronor över tre år för att inrätta ett nationellt skogsskadecentrum och utveckla riskvärderingen av skogsskadegörare. Det läggs även fem miljoner 2021 på att förenkla skogsägarnas kontakter med myndigheter. Det utgiftsområde där de satsningarna ingår har i år en totalbudget på ungefär 19,8 miljarder. Hela höstbudgeten presenteras den 21 september.

  Här är bakgrunden: ATL har i flera artiklar granskat Jordbruksverkets stödkaos.Efter stödkaoset: Nu ska jordbruksverket övervakasYgeman hoppas på gemensamma it-systemJordbruksverket får böta en kvarts miljard för stödkaosetJordbruksverket går till botten med problemenEstland betalar ut stödet i tid – till halva kostnadenKonsulterna vinnare på verkets stödkaosSena utbetalningar tvingar bönder ta stora banklån: ”Katastrof”

  Relaterade artiklar

  Till toppen