Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 april

  Budgetbygge när trotjänaren skogsanpassades

  Hur fördriver man en timmes bilresa till jobbet? Martin Dermark har använt tiden till att klura ut hur hans BM 2254 kan skogsanpassas på bästa sätt.

   Volvo BM 2254 är en fin traktor i skogen, tycker Martin Dermark.
  Volvo BM 2254 är en fin traktor i skogen, tycker Martin Dermark. FOTO: Privat

  Min Maskin – fler avsnitt i serien hittar du här:60-talsklenoden längtar ut i skogenNu är Jonny Holmgrens baklastare som ny igenNu står det en 650 på gårdsplanen – igen

  Martin Dermarks 2254 är från 1980 och har funnits i familjens ägo sedan 1990. Först körde hans pappa med den, sedan övertog Martin Dermark den. Den har i dag omkring 4 000 timmar på mätaren och mår bra, enligt ägaren.

  – Kopplingen är bytt och framaxeln renoverad. Den är i så bra skick som en så gammal traktor kan vara. Det var därför jag kände att det var värt att lägga lite tid på att bygga om den.

   Martin Dermark har lagt ner 6 000 kronor och en hel del timmars arbete på att skogsanpassa sin traktor.
  Martin Dermark har lagt ner 6 000 kronor och en hel del timmars arbete på att skogsanpassa sin traktor. FOTO: Privat

  För att den ska klara av skogsjobbet bättre har hytten byggts om med bland annat ett dubbelkommando inklusive broms, koppling och gas, samt en stol som går svänga runt. Ett budgetbygge, kallar Martin Dermark det: allt som allt kostade det runt 6 000 kronor.

  – Det mesta materialet är återvunnet. Plåten tog jag till exempel från en löspress som skrotats. Infästningen mot orbitrolstyrningen är av en delbar fälg och delar av en startmotor.

   Hytten har byggts om, bland annat med plåt från en skrotad löspress.
  Hytten har byggts om, bland annat med plåt från en skrotad löspress. FOTO: Privat
   – Det var lite pill men inte så svårt, säger Martin Dermark.
  – Det var lite pill men inte så svårt, säger Martin Dermark. FOTO: Privat

  Det var inte ett speciellt knepigt jobb att fixa till traktorn, tycker han.

  – Det var lite pill men inte så svårt. Fast det är bra att ha långt till jobbet så man hinner tänka ut bra lösningar.

  Modellen tillverkades i knappt 900 exemplar mellan 1979 och 1981. Den tvåhjulsdrivna versionen i knappt 2 000 exemplar, och av lillasyster 2200 drygt 1 800 exemplar. Många anser att kvaliteten på till exempel den hydrauliska snabbväxeln inte var den bästa. Men det har inte Martin Dermark märkt:

  – Jag tycker att den har ett oförtjänt dåligt rykte. Jag har inte haft några problem med snabbväxeln. Om man kör med lite känsla och lyssnar på motorn fungerar den bra. Dessutom är den otroligt smidig i skogen då den är så kort. Och utan lastare är det ingen fara med framaxeln heller.

   Traktorn är i ett så bra skick en maskin från 1980-talet kan vara. Därför kände Martin Dermark att det var värt att lägga tid på att bygga om den.
  Traktorn är i ett så bra skick en maskin från 1980-talet kan vara. Därför kände Martin Dermark att det var värt att lägga tid på att bygga om den. FOTO: Privat
   När allt plåtjobb var klart blev det lackering.
  När allt plåtjobb var klart blev det lackering. FOTO: Privat

  Han har en gård med 90 hektar skog i Töllsjö som ligger drygt fem mil från Göteborg inåt landet. Den har hög bonitet men på minussidan är terrängen brant. Så fyrhjulsdriften kommer väl till pass, även om det inte går att diffa framaxeln när det är riktigt besvärligt.

  Räcker traktorn till där?

  – Man är väl aldrig riktigt nöjd, men till den huggarvagn på 7,5 ton jag har är den lagom. Och där det är riktigt knepigt har jag en Scorpionskotare på 3 ton.

   Traktorn har utrustats med ett dubbelkommando.
  Traktorn har utrustats med ett dubbelkommando. FOTO: Privat
   Gas, broms och koppling går att sköta även med stolen vänd bakåt.
  Gas, broms och koppling går att sköta även med stolen vänd bakåt. FOTO: Privat

  Dessutom används traktorn till att bruka gårdens övriga 10 hektar som bland annat används till vallskörd åt gårdens djur, två hästar och några köttkaniner.

  – Men vi har dragit ner där. Med skogen full av rådjur och vildsvin är frysen full ändå.

  Serie: Min MaskinNytt eller nött spelar ingen roll. Har du en traktor, skogsmaskin, lastare eller något annat du tror kan intressera våra läsare – tipsa gärna med ett mejl till red@atl.nu

  Relaterade artiklar

  Till toppen