Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni 2018

  Bucht (S) om Capreformen: Blir det verkligen förenkling?

  LUXEMBURG.

  Landsbygdsministern vill lyfta krångelpotential och stödtak i jordbruksministerrådets första formella debatt om reformen av EU:s jordbrukspolitik.

  FOTO: SÖREN ANDERSSON, fri publicdering

  Sverige kommer till måndagens jordbruksministerråd i Luxemburg med en blandning av ris och ros till EU-kommissionens förslag om hur den gemensamma jordbrukspolitiken bör förändras. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) välkomnar jordbrukskommissionär Phil Hogans förenklingsambitioner, men är inte säker på att de förverkligas med liggande förslag. Den från alla håll hårt kritiserade förgröningen försvinner i och för sig, men i stället införs miljökrav i grundvillkoren.

  – Blir det verkligen regelförenkling? Jag kommer att lyfta upp det och säga: Phil, se upp och kolla med dina tjänstemän så att det verkligen är som du tänker, säger Sven-Erik Bucht när ATL träffar honom före jordbruksministerrådets start på måndagsmorgonen.

  Oro för detaljer

  Landsbygdsministern oroar sig för att de grundläggande miljökraven blir så detaljerade att det inte blir möjligt att slimma regelverket kring jordbruksstöden. Enligt EU-kommissionens förslag ska medlemsländerna själva få utforma villkoren kring stöden, men Sven-Erik Bucht ser en risk för att de kommer att bakbindas av grundvillkoren som ska antas på EU-nivå.

  – Om detaljer förs in i grundvillkoren så blir det svårare för medlemsstaterna att agera.

  Den svenska regeringen välkomnar att ett större ansvar läggs över på medlemsländerna, och att mer fokus läggs på resultat.

  Stödtak

  Dagens debatt är den första formella sedan EU-kommissionens förslag presenterades. Sven-Erik Bucht tror att stödet för minskat regelkrångel är stort. Att få med sig en majoritet för Sveriges kritiska inställning till stödtak kommer att kräva en pedagogisk insats. För länder med många små jordbruk, dit de avdragna stöden från de största ska gå, kan stödtak vara ett sätt att rädda flertalet bönder från minskade direktstöd.

  – Det gäller att förklara för dem att det här kan hämma strukturrationaliseringar, säger Sven-Erik Bucht.

  Största förändringarna i reformförslaget

  Minskning på stöden från 60 000 euro, tak vid 100 000.

  Medlemsländerna tar över utformningen av stöden.

  Större fokus på unga lantbrukare.

  Förgröningen försvinner.

  Mer av jordbruksbudgeten ska gå till miljö- och klimatåtgärder.

  LÄS OCKSÅ: Hogan hotar med BrexitLÄS OCKSÅ: Stora förändringar föreslås i nya Cap

  Relaterade artiklar

  Till toppen