Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2018

  Bucht (S): Full utbetalning av försenade stöd i höst

  Alla utestående stöd fram till i år ska betalas ut under hösten, meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht riksdagens Miljö- och jordbruksutskott i går.

  Innan nyår ska väntan vara över för de lantbrukare som ännu inte fått alla stöd och ersättningar för 2015, 2016 och 2017, totalt runt 500 miljoner kronor. Det beskedet gav landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) riksdagens Miljö- och jordbruksutskott i går när han presenterade och diskuterade regeringens åtgärder under och efter sommarens torka.

  – Det är vad Jordbruksverket har sagt till oss, bekräftar Maria Soläng, statsrådets pressekreterare.

  Kristina Yngwe (C), vice ordförande i utskottet och den som tog initiativet till att kalla landsbygdsministern till gårdagens möte, hade önskat fler besked i enlighet med hennes, och andra borgerliga partiers förslag.

  – Vi hade kanske hoppats på svar på fler frågor.

   Kristina Yngwe (C). Arkivbild.
  Kristina Yngwe (C). Arkivbild. FOTO: Torbjörn Larsson

  Snabba beslut

  Även om Sven-Erik Bucht inte fullständigt uteslöt att det kunde hända saker med dieselskatten i en eventuell budget med socialdemokratisk medverkan efter valet så var den huvudsakliga linjen att man inte har planer på att ändra i återbetalningen till lantbruket.

  I utskottet lyftes även frågan om vilka möjligheter som finns att hantera effekterna av en mer omfattande nödslakt. Enligt Kristina Yngwe hade landsbygdsministern inga mer konkreta tankar om det.

  Regeringen har kritiserats för att den inte kontaktat övriga riksdagspartier för att diskutera åtgärderna föranledda av torkan. Sven-Erik Bucht försvarade det med att det inte fanns tid.

  – I den situationen som vi var i så var det väldigt viktigt att snabbt ta beslut och genomföra de åtgärderna, säger Isak From som sitter i Miljö- och jordbruksutskottet för Socialdemokraterna.

  Under arbetet framåt ska det hållas dialogmöten dit även de politiska partierna ska bjudas in.

   Isak From (S). Arkivbild.
  Isak From (S). Arkivbild. FOTO: Rolf Segerstedt

  Betesstöd för hästar?

  Flera oppositionspartier har föreslagit transportstöd för att frakta foder från delar av landet som inte drabbats lika hårt av torkan till de som står inför brist senare i år. Enligt Isak From är det problematiskt utifrån EU:s regler för statsstöd, och mindre sannolikt att det går att hitta en sådan lösning.

  Utskottet frågade också om det görs något för att underlätta för hästägare. Svaret var att det eventuellt kan ändras i landsbygdsprogrammets regler för betesstöd, men det är ingenting som det tittats närmare på.

  Tisdagens möte var Miljö- och jordbruksutskottets sista inplanerade före valet.

  LÄS OCKSÅ: Torkan syns inte i ekonomisk prognosLÄS OCKSÅ: Torkan som tog över valet

  Relaterade artiklar

  Till toppen