Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 juli 2018

  Brunnbybesökarna om torkan

  Brunnby

  Brunnbybesökarna vittnar om stora skördeförluster i torkans spår – upp till 40 procent av en normalskörd. Värst är det för djurbönderna, som kan få svårt att få tag på foder.

   Ronny och Lillemor Persson, som bor strax utanför Edsbyn i Hälsingland, var förstagångsbesökare på Brunnby.
  Ronny och Lillemor Persson, som bor strax utanför Edsbyn i Hälsingland, var förstagångsbesökare på Brunnby. FOTO: Fredrik Stork

  Vädret och torkan är på allas läppar, och på Brunnby Lantbrukardagar räckte det med att gå runt bland montrarna för att höra att ämnet diskuterades bland besökarna.

  De pensionerade lantbrukarna Lillemor och Ronny Persson, som bor strax utanför Edsbyn i Hälsingland, är fortfarande aktiva i jordbruket tillsammans med den yngre generationen, och räknar med att den första grovfoderskörden uppgick till 60 procent av en normalskörd.

  – Just nu är det inget vidare. Av andraskörden blir det ingenting, eller väldigt dåligt i alla fall, säger Ronny Persson.

  Hur gården ska klara av att utfodra de 150 korna vet han inte än, men som så många andra lantbrukare är han optimistisk. Utgångsläget kan fortfarande bli bra om det kommer regn, bedömer han.

  – I fjol fick vi en bra skörd, så vi har lite kvar att leva på fram till den 1 september. Sen ska vi börja med årets skörd, säger Ronny Persson.

  Och deras hemtrakter är långt ifrån hårdast drabbat, påpekar Lillemor Persson.

  Hur mycket regn har ni fått?

  – Dagen före midsommar vick vi 25 millimeter, säger hon.

  – Och sen har det kommit 7-8 till, flikar Ronny Persson in.

   Michael Andersson, som odlar 150 hektar utanför Arboga, räknar med att årets skörd är 40 procent sämre än ett normalår.
  Michael Andersson, som odlar 150 hektar utanför Arboga, räknar med att årets skörd är 40 procent sämre än ett normalår. FOTO: Fredrik Stork

  Även spannmålsodlare vittnar om betydande skördeförluster.

  – Det är i stort sett ett förlorat år. Det är svårt att säga än, men det är nog 40 procent sämre. Höstgrödorna ser bättre ut än vårgrödorna. Vårkornet är det som har lidigt mest, säger Michael Andersson som odlar 150 hektar utanför Arboga, fördelat på höstraps, vår- och höstvete, havre och korn.

  Men även om 2018 går till historien som ett svårt år, räknar han inte med att göra förlust i jordbruket.

  – Det hade behövts regn för 1,5 månad sen, och nu är det för sent. Det kan räddas upp något om det kommer regn nu så att det matar lite bättre i kärnorna, men det är så väldigt lågväxt så för den delen är det försent, säger han.

   Per Mattsson, utanför Norrtälje, har än så länge inte övervägt att lösa ut ingångna leveranskontrakt.
  Per Mattsson, utanför Norrtälje, har än så länge inte övervägt att lösa ut ingångna leveranskontrakt. FOTO: Fredrik Stork

  Per Mattsson, utanför Norrtälje, beskriver en snarlik situation när ATL ber honom sammanfatta odlingsåret 2018 så här långt.

  – Det är inte bra. Det är bra om vi får en 60 procentig skörd av en normalskörd, säger han.

  – Jag tror vi har fått 35 millimeter regn sedan början av maj och jag hade helst sett att vi hade haft 100 millimeter som det är i år.

  Sammantaget gör utgångsläget att det inte är läge för några investeringar, påtalar han. Men att ha en beredskap för att ta kontakt med sin bank kan också vara bra, rekommenderar han. Själv har han varit i kontakt med rådgivningen för att diskutera kontrakt och olika möjligheter, men hittills håller han sig till strategin att avvakta för att se hur mycket av leveranserna han får ihop.

  – Jag har inte köpt mig fri från något kontrakt än, för jag tycker det är för stort prisskillnad nu jämfört med när jag tecknade dem.

  Så du avvaktar?

  – Ja, jag tror att jag ska försöka få ihop det i alla fall. För jag har inte tecknat så mycket i år, säger Per Mattsson, som odlar drygt 100 hektar fördelat på maltkorn, samt vår- och höstraps.

  Statliga åtgärder är inget som Michael Andersson och Per Mattsson har funderat över.

  – Sådana här år vore det bra med någonting, men de kan knappast se till att vi får regn. Framför allt är det de som har djur som sitter i klistret, dem är det väldigt synd om, säger Michael Andersson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen