Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juli 2018

  ”Det kan vara början på något riktigt allvarligt”

  Vattennivåerna börjar bli kritiska på södra Öland. På flera håll har brunnarna sinat ute på betena och LRF börjar förbereda för transporter av vatten från fastlandet till drabbade lantbrukare.

  Läget är bekymmersamt i hela region sydost men värst drabbat är Öland och speciellt södra Öland där det kommunala vattennätet inte är lika utbyggt som på andra delar av ön. Det innebär att lantbrukarna ofta får förlita sig på egna brunnar.

  – Och nivåerna i brunnarna sjunker snabbt nu och det är mycket oroande, säger Roger Gustafsson, förtroendevald i LRFs kommungrupp i Mörbylånga.

   Så här såg det ut 2016 när tankbilar från fastlandet körde vatten till det torkdrabbade Öland. Nu förbereder LRF på nytt vattentransporter eftersom brunnarna hotar att sina.
  Så här såg det ut 2016 när tankbilar från fastlandet körde vatten till det torkdrabbade Öland. Nu förbereder LRF på nytt vattentransporter eftersom brunnarna hotar att sina. FOTO: Dan Birgerson

  Får hämta själv

  Kommunen ställer upp med vatten i ett par dagvattentäkter men då det är upp till lantbrukaren att själv hämta vattnet.

  – Det är ett riktigt kämpigt läge för många som det är med foderbrist och torka. Ovanpå det läggs nu vattenbristen. Har du en mjölkgård kan det gå åt 20-30 kubik vatten per dygn och det är många som inte kommer att hinna med att hämta vatten, säger Roger Gustafsson.

   Roger Gustafsson.
  Roger Gustafsson. FOTO: Privat

  Försöker ordna logistik

  För att hjälpa till håller han just nu på att försöka lösa transportfrågan och kontraktera firmor om kan köra vatten. Syftet är att skapa en fungerande process som redan är uppe om läget förvärras ytterligare. Det handlar om lastbilar som kan hämta vatten i stora kvantiteter på Kalmarsidan och köra över bron.

  – Än så länge är det inte så många som fått helt slut i brunnen men på flera håll börjar det sina i brunnarna ute på beten. Det kan vara början på någonting riktigt allvarligt eftersom vi bara är i juli månad. Hade det varit i september har du i alla fall tiden med dig och även om det inte kommer regn så blir det svalare, säger Roger Gustafsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen