Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 november

  Bageriet som vinner på lokal råvara

  Överkalix.

  Familjeföretaget Olofssons bageri i Överkalix är det enda regionala bageriet som finns kvar i Norrbotten.

  – Vår ambition är att vara det lokala bageriet med hög kvalitet och därför har vi överlevt, säger delägaren Bengt-Olof Olofsson.

   Bengt-Olof Olofsson visar upp tunnbrödet som de nu lanserar i hela landet. Det lokala bageriet har blivit rikstäckande.
  Bengt-Olof Olofsson visar upp tunnbrödet som de nu lanserar i hela landet. Det lokala bageriet har blivit rikstäckande. FOTO: Anders Kristensson

  Genom att satsa på lokala råvaror och hög kvalitet har bageriet profilerat sig och kan konkurera med storbagerierna.

  – Vi försöker använda lokala råvaror så långt det går, berättar Bengt-Olof Olofsson som äger bageriet tillsammans med brodern Mikael Olofsson.

  – Vi fick precis den första leveransen kornmjöl som lantbrukaren Gunnar Liljebäcken här i byn odlat åt oss och vi pratar om att även köpa havre och rybsolja av honom framöver. Grädden och smöret kommer från Norrmejerier och bären från Polarica i Haparanda.

  Bakar från grunden

  De senaste åren har man höjt kvalitén ytterligare i ett flertal produkter genom att använda äkta smör och biskvier. Bageriet har även börjat baka från grunden med riktig mandel där man tidigare använde halvfabrikat.

   Runt 10 procent av produktionen är konditorivaror. Här bakas det bland annat princesstårtor.
  Runt 10 procent av produktionen är konditorivaror. Här bakas det bland annat princesstårtor. FOTO: Anders Kristensson

  – Vårt bageri får existensberättigandet genom kvalitén och det ökar mervärdet i våra produkter. Vi kan ta mer betalt och det ger oss möjligheter att anlita lokala leverantörer, säger han.

  Allt mjöl, totalt 650 ton om året, kommer från en kvarn i Uleåborg i norra Finland och det lokalt odlade kornet maldes även där. Tidigare köpte bageriet allt mjöl från Strängnäs, 110 mil söderut, vilket dragit ner transportbehovet rejält.

  Leverans med mjölkbil

  – Kvarnen i Finland är också ett familjeföretag så vi förstår varandra väl och det är enkelt att samarbeta. Vi skickade ett kilo kornmjöl till den finska kvarnen för att de skulle se vad vi behövde och kornmjölet de nu malt ser riktigt bra ut, berättar Bengt-Olof Olofsson.

   Olofssons bageri bakar även 7 000 limpor i månaden åt en finsk firma.
  Olofssons bageri bakar även 7 000 limpor i månaden åt en finsk firma. FOTO: Anders Kristensson

  Bageriets produkter når ut i 60 mil av nordligaste Sverige, från Riksgränsen till Skellefteå, trots att de inte har några egna brödbilar.

  – Genom ett samarbete med Norrmejerier kommer brödet dit mjölkbilen kör. Marknadsområdet har expanderat enormt genom samarbetet. När min pappa och farbror startade bageriet 1947 cyklade de ut brödet till kunderna själv, säger Bengt-Olof Olofsson.

  Bakar åt Polarbröd

  Efter branden i Polarbröds fabrik har bageriet i Överkalix fått mer att göra och nu producerar de 10 000 limpor åt Polarbröd varje vecka.

  – Vi har behövt anställa 3-4 personer för att klara av uppgiften och det kan bli fler produkter framöver som de vill att vi ska göra åt dem.

   Det lokalt odlade kornmjölet som malts i en kvarn i norra Finland.
  Det lokalt odlade kornmjölet som malts i en kvarn i norra Finland. FOTO: Anders Kristensson

  Förra året förvärvade Olofssons bageri Trödöbagaren utanför Piteå, som bakade ett i Norrbotten välkänt tunnbröd. Hela tunnbrödslinjen flyttades till Överkalix och nu har man lärt sig baka det spröda tunnbrödet som det lokala kornmjölet används till.

  – Vi bakar även Klådda i denna linje som visade sig passa perfekt till detta mjuka tunnbröd som vi tillverkade på 1980-talet.

  Nu försöker det regionala bageriet att nå ut i hela landet via Coop och Ica med det nyförvärvade tunnbrödet, Klåddan och småkakor gjorda av äkta smör.

  – Vi tror verkligen på tunnbrödet och småkakorna, säger han.

  Fakta: Bröderna Olofssons bageri AB

  Ägare: Bengt-Olof Olofsson och brodern Mikael Olofsson

  Omsättning: Cirka 33 miljoner 2020.

  Anställda: 27 totalt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen