Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 januari

  Brittiskt griskött ruttnar i holländsk hamn

  Flera ton brittiskt kött ruttnar i hamnen i Rotterdam på grund av ändrade regler i och med handelsavtalet mellan Storbritannien och EU.

   Rotterdams hamn är Europas största.
  Rotterdams hamn är Europas största. FOTO: Pro Shots Photo Agency/SipaUSA/TT

  Enligt uppgifter från den brittiska köttbranschorganisationen British Meat Processors Association (BMPA) till tidningen Politics Home sitter över 120 lastbilar med brittiskt kött fast i hamnen i Rotterdam. En lastbil som transporterar griskött ska ha suttit fast sedan nyårsdagen. Anledningen är tidskrävande tull- och hälsokontroller efter att Brexitavalet trädde i kraft vid årsskiftet.

  ”Det är stora problem med ett system som i grunden inte är gjort för mat med kort hållbarhet”, säger David Lindars från BMPA till tidningen.

  I ett av fallen ska det röra sig om brittiska grishuvuden som exporteras för att bli till korv och patéer och nu fastnat i Rotterdams hamn eftersom holländska myndigheter kräver att de testas för sjukdomar.

  I måndags lovade den brittiske premiärministern Boris Johnson ett stödpaket på 23 miljoner pund till fiskhandlare som utan egen förskyllan förlorat pengar orsakade av det nya Brexitavtalet. Nu väcks röster för att liknande utbetalningar till köttbranschen bör ske.

  MER OM BREXIT:”Det kunde varit värre – men Brexit är inte över”Brexitavtal slöts på julaftonSvensk gran på båt en BrexitfördelChampagnehusen kan skåla och pusta utArla varnar för hård Brexit

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen