Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juli

  Brittiska bönder sätter hopp till handelskommission

  Oro för att nya handelsavtal ska öka konkurrensen stillas något av nytillsatt grupp som ska ge råd till regeringen.

   Handelspolitiken kan ge nya exportmöjligheter för brittiska bönder men oro finns över att det inhemska lantbruket ska förlora i konkurrenskraft.
  Handelspolitiken kan ge nya exportmöjligheter för brittiska bönder men oro finns över att det inhemska lantbruket ska förlora i konkurrenskraft. FOTO: Istock

  Den brittiska regeringen har höga ambitioner för de handelsavtal de vill sluta nu när de inte längre är en del av EU:s överenskommelser med andra länder.

  Bland Storbritanniens lantbrukare har det lett till en del oro om att ribban för vilka jordbruksprodukter som släpps in ska sänkas, med ökad konkurrens för de inhemska producenterna som följd.

  Amerika ser en väg in

  EU har till exempel hållit hormonbehandlat nötkött och klortvättade kycklingar ute. Amerikanska intressen hoppas att Storbritannien ska ha en annan inställning till sådana varor.

  Genom att tillsätta en handels- och jordbrukskommission vill Storbritanniens handelsminister, Liz Truss, stilla oron hos inte bara bönderna, utan även hos de som befarar att öppnare handel ska prioriteras före miljö och djurskydd.

  Gruppen ska inom ett halvår lämna en rapport med råd till regeringen om hur handelspolitiken kan ge nya exportmöjligheter för brittiska bönder samtidigt som det garanteras att lantbruket inte förlorar i konkurrenskraft och att miljö- och djurvälfärdsambitionerna upprätthålls.

  Ska säkra jordbrukets standards

  Av kommissionens 15 medlemmar representerar 6 jordbruksorganisationer. Minette Batters, ordförande i Storbritanniens största bondeorganisation, National Farmers’ Union in England and Wales, välkomnade i ett pressmeddelande bildandet av kommissionen.

  ”Dagens tillkännagivande om Handels- och jordbrukskommissionen är en väldigt viktig utveckling i vår kampanj för att säkra att det brittiska jordbrukets höga standards för djurvälfärd och miljöskydd inte undermineras i framtida handelsavtal.”

   Minette Batters, ordförande för National Farmers' Union, är glad över att handels- och jordbrukskommissionen tillsatts.
  Minette Batters, ordförande för National Farmers' Union, är glad över att handels- och jordbrukskommissionen tillsatts. FOTO: NFU

  Slopade förgröningskrav

  I dagarna har engelska bönder även informerats om att de från och med nästa år inte kommer att behöva leva upp till de förgröningskrav som gällt för en tredjedel av direktstöden enligt EU:s gemensamma jordbrukspolitik, och hittills även i Storbritannien.

  Regeringen vill införa ett system med ersättningar för kollektiva nyttigheter, men det ska inte ske förrän tidigast 2024.

  Närmare besked om hur övergången ska gå till väntas i höst.

  Wales, Skottland och Nordirland beslutar själva om jordbrukspolitiken.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen