Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 juni

  Brittiska bönder oroas av bemanningsbrist

  Bondeorganisation protesterar över att nyckelroller i jordbruket inte klassats som bristyrken.

   Minette Batters, ordförande i NFU, oroas över tillgången på arbetskraft i jordbruket.
  Minette Batters, ordförande i NFU, oroas över tillgången på arbetskraft i jordbruket. FOTO: NFU

  En regeringstillsatt utredning i Storbritannien presenterade i veckan sitt förslag på vilka yrken som ska betraktas som så svåra att bemanna på hemmaplan att de som kan ta sådana jobb bör få lättade visumkrav. Det finns en sådan lista sedan tidigare, och utredningen föreslår att fler yrken omfattas, bland annat på grund av osäkerheten kring vad Brexit kommer att betyda för tillgången på arbetskraft.

  Trots att listan utökas finns det inga jordbruksyrken med i förslaget. Det upprör National Farmers Union, Storbritanniens största bondeorganisation. Där har man bland annat lyft behovet av kompetent personal på mjölkgårdar och i fjäderfäproduktionen.

  ”I en post-Brexit-värld kan tillgång till utländsk arbetskraft bli begränsad. Om vi inte får med några av de här permanenta rollerna på bristyrkelistan kommer vi att vara begränsade till enbart brittiska arbetare för de jobben. Vi vet, med sysselsättningen nära 100 procent, att det inte kommer att gå”, säger NFU:s ordförande Minette Batters enligt ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen